Temperatura vinului

Obiectivele lecției:

Aflați cum afectează temperatura un vin în depozitare și servire. Cunoașteți temperatura adecvată pentru a vă păstra  vinul. Aflați ce temperatură va aduce cea mai bună aromă dintr-o sticlă de vin.

            Criticitatea temperaturii vinului

Temperatura, factorul nevăzut și adesea neglijat, poate scoate tot ce este mai bun și mai rău dintr-o sticlă de vin în 2 zone: depozitarea și servirea vinului.

(1) Temperatura de depozitare a vinului

Din păcate, multe colecții de vinuri grozave au fost deteriorate din cauza instabilității în temperatură și umiditate. Temperatura ridicată (> 18 ° C) face ca vinul să îmbătrânească prematur, pierzându-și astfel aroma și echilibrul. Când este răcit prea rece, vinul își pierde gustul și aromele.

Fluctuația largă a temperaturii va deteriora vinul și dopul. Gama ideală de temperatură pentru depozitarea vinului roșu este de  10-16 ° C. Vinurile albe pot fi depozitate la intervale mai mici la 8 ° C. Păstrați vinurile departe de lumina soarelui și de expunerea la căldură; depozitați-le în pivnițe, frigider de vin sau în camere cu temperatură controlată.

Umiditatea este un alt echilibru important. Dacă umiditatea este prea mare, mucegaiul poate crește și etichetele vinului pot fi deteriorate. Dacă mediul este prea uscat, dopul va crapa și aerul se va scurge în sticlă, distrugând din nou vinul. Umiditatea ideală pentru depozitarea vinului variază între 60-75% RH. Umiditatea și alți factori contează, de asemenea.

Pentru mai multe detalii, vizitați lecția noastră despre Depozitarea vinului.

(2) Temperatura de servire a vinului:

Vinurile trebuie servite la o temperatură care să dezvăluie cel mai bine caracteristicile și aromele sale. Temperatura optimă de servire diferă pentru diverse vinuri, în funcție de soiul de struguri și de regiunea lor. De exemplu, un Bordeaux bogat și intens ar putea fi servit cu 1-2 grade sub temperatura camerei (~ 18 ° C); dar un roșu deschis, fructat, cum ar fi Beaujolais, se servește cel mai bine cu cel puțin 6 grade (~ 12 ° C) sub temperatura camerei.

Temperatura tipică pentru depozitarea vinului roșu variază între 11ºC – 18ºC și 7ºC- 10ºC pentru vinurile albe. Graficul de temperatură de servire a vinului de mai jos recomandă temperatura de servire pentru diferite soiuri.

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart