Ghidul începătorului pentru Vin

Fie că abia ați început să descoperiți vinul sau să lucrați în industrie, această pagină conține multe resurse utile care vă vor completa cunoștințele despre vin. Să începem!

Bazele vinului

Majoritatea vinului se face cu struguri, dar nu sunt ca cei pe care îi găsești în magazinul alimentar. Strugurii de vin (denumire latină: Vitis vinifera) sunt mai mici, mai dulci, au piei groase și conțin semințe. Există peste 1.300 de soiuri de struguri de vin utilizate în producția comercială, dar numai aproximativ 100 dintre aceste soiuri reprezintă 75% din podgoriile lumii. Astăzi, cel mai plantat struguri de vin din lume este Cabernet Sauvignon („cab-err-nay saw-vin-yon”). Aflați mai multe despre elementele de bază ale vinului (și pe care să le încercați) în următoarele secțiuni:

Ce este vinul?

Vinul este o băutură alcoolică făcută cu sucul fermentat al strugurilor. Din punct de vedere tehnic, orice fruct poate fi folosit pentru vin (de exemplu, mere, afine, prune etc.), dar dacă pe etichetă scrie doar „vin”, atunci este făcut cu struguri. (Apropo, strugurii de vin sunt diferiți de strugurii de masă). Diferența dintre două băuturi populare, vinul și berea, este că prepararea berii implică boabe fermentate. Pur și simplu, vinul se face din fructe, iar berea se face din cereale. Există excepții – care împing limitele berii – dar povestea este pentru altă dată.

Ce sunt strugurii de vin?

Strugurii de vin sunt diferiți de strugurii de masă: sunt mai mici, mai dulci și au o mulțime de semințe. Majoritatea vinurilor provin dintr-o singură specie de viță de vie care provine din Caucaz, numită Vitis vinifera.

Originea termenului „Vintage”

Strugurii de vin necesită un sezon întreg pentru a se coace și, astfel, vinul este produs doar o dată pe an. De aici, originea termenului vintage. Vint înseamnă „Winemaking” și Age pentru anul în care a fost realizat. Când vedeți un an de recoltă listat pe etichetă, acesta este anul în care strugurii au fost culese și transformati în vin. Sezonul de recoltare în emisfera nordică (Europa, SUA) este din august-septembrie, iar sezonul de recoltare în emisfera sudică (Argentina, Australia) este din februarie-aprilie.

Gustul vinului

Mai multe fațete explică aroma unică a vinului: aciditate, dulceață, alcool, tanin și compuși aromatici produși în fermentație.

Aciditate: Vinul ca băutură se află pe capătul acid al scării pH-ului, variind de la 2,5 (lămâie) până la 4,5 (iaurt grecesc). Vinul are gust de tartă.

Dulceață: în funcție de stilul de vin pe care îl beți, dulceața din vin variază de la a nu avea zahăr la dulce, precum siropul de arțar. Termenul „sec” se referă la o sticlă de vin fără dulceață.

Alcool: Gustul alcoolului este condimentat, acoperind paleta și vă încălzește partea din spate a gâtului. Gama medie de alcool a vinului este de aproximativ 10% ABV (alcool în volum) până la 15% ABV. Desigur, există câteva excepții: Moscato d’Asti este de până la 5,5% ABV, iar Portul este fortificat cu coniac neutru care îl ridică la 20% ABV. Uită-te la o diagramă a nivelurilor de alcool din vin.

Tanin: Taninul se găsește în vinurile roșii și contribuie la calitatea astringentă a vinului roșu. Puneți o pungă de ceai negru umed pe limbă pentru un exemplu minunat de gust al taninului.

Compuși aromatici: în caracteristicele vinului (fenoli, esteri, alcooli superiori, acizi etc.), veți găsi complexitatea aromelor și gustul  vinului. Fiecare soi de struguri prezintă compuși aromatici la diferite niveluri. Acesta este motivul pentru care unele vinuri miros ca fructe de padure, iar altele miros ca flori.

Un alt factor care contribuie la aromele vinului este îmbătrânirea. Aproape toate vinurile roșii sunt îmbătrânite în stejar, care contribuie la compușii aromatici ai butoiului de stejar (cum ar fi vanilia ) și acționează ca un mediu  pentru a expune vinul la oxigen. Oxidarea și îmbătrânirea produc o serie de arome unice pentru vin, inclusiv nuci și arome de fructe uscate / flori.

 Concluzie :Vinul este o băutură aparent simplă, care devine mai complexă cu cât o studiezi mai mult. Lucrul bun este că nu contează cât de mult știi, aproape toată lumea poate aprecia vinul. Pe scurt, vinul este bun.

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart