Armonizarea dintre vin și mâncare

Obiectivele lecției:

    • Aflați principiul vinului și al asocierii
    • Cunoașteți exemplele clasice de combinare cu vinuri și alimente
    • Nu mai încurcați  asocierea de vin și mâncare!
pexels-elina-sazonova-1850595

Principiul de asociere universală

La fel cum adăugarea de lapte în cafea îi va schimba textura și gustul; mâncarea atunci când interacționează cu vinul îi va afecta aroma. Diferite ingrediente și metode de preparare vor scoate la iveală senzații gustative diferite cu aceeași sticlă de vin.

Există o mulțime de sfaturi de asociere, dar un singur principiu universal de asociere –

O potrivire bună este atunci când mâncarea și vinul nu se umbresc reciproc. Vinul și mâncarea se pot completa sau contracara reciproc, atât timp cât nu își maschează reciproc aroma și caracteristicile unice.

Factori de luat în considerare la asociere

Când asociati  mâncarea, completați sau contrastați cu adevărat patru elemente. Modul în care este preparat și gătit felul de mâncare va afecta aceste elemente:

    1. Corp / greutate: corp greu, mediu sau ușor?
    2. Intensitatea aromei: slaba, moderata, puternica?
    3. Aroma: pământos, fructat, ierbos sau pe bază de plante?
    4. Gust: dulce, picant, acid, acru, amar?

Exemplul 1: Majoritatea oamenilor preferă asocierea Cabernet-Sauvignon cu fripturi, deoarece sunt ambele cu un corp puternic, cu o aromă puternică, iar proteinele din carne vor înmuia taninul din vin. Un iubitor de vin îndrăzneț poate împerechea o friptură roșie cu o Rousanne alb, plin de corp.

Exemplul 2: Cu mâncăruri thailandeze picante, cu aromă puternică, gurmanzii clasici ar alege un risling. Neutralitatea sa va completa cu condimentele bucătăriei thailandeze. Aciditatea și corpul său se vor potrivi cu greutatea alimentelor. Un iubitor de vin îndrăzneț  poate asocia cu Gewurztraminer sau Marsanne.

Asocierile  noastre preferate de vinuri și alimente

Nu este întotdeauna vin alb cu carne albă … Pinot Noir, Beaujolais, Chianti sunt câteva roșii care se asociaza bine cu puiul. Mai jos am enumerat asocierile noastre preferate ca un bun punct de plecare:

Mâncărurile occidentale:

Pui – Vinurile Albe  pline  de corp (Chardonnay, Chenin Blanc) sau roșii deschise (Beaujolais, Pinot Noir, Rioja, Chianti)
Foie Gras / Pate – Vinuri Albe dulci (Sauternes, Riesling Spatlese, Tokaji)

Salata verde – Vinuri precum  (Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Sancerre, Pouilly-Fume, Vinho Verde)

Pește la grătar –  Albe ușoare până la corp mediu (Sauvignon Blanc, Vinho Verde, Chablis)
Pasta ( sos rosu) – roșii acide (Barbera, Chianti, Zinfandel / Primitivo, Valpolicella)
Pasta (sos alb) – albe cu corp mai plin (Chardonnay, Viognier, Gavi, Pinot Gris)
Pizza – Spumant sau roșu fructat (Prosecco, Barbera, Dolcetto, Valpolicella)
Crustacee crude sau fierte  – Vinuri clare, acide (Șampanie, Sauvignon Blanc, Chablis)
Friptură – Roșu cu corp plin  (Cabernet, Merlot, Syrah, Malbec, Barolo)

pexels-klaus-nielsen-6287548

Mâncăruri asiatice:

Chinezeasca  – Riesling, Gewurztraminer, Sauvignon Blanc, si  Pinot Noir
 Sushi japonez – Beaujolais, Sauvignon Blanc, Riesling
Spicy Thai / Curry Indian – Viognier, Riesling, Gewurztraminer, Rousanne

Brânzeturi/Cascaval :

Brie moale sau camembert cremos – Șampanie, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling uscat
Brânză de capră  – Sancerre, Sauvignon Blanc, Pouilly-Fume
Brânză tare / îmbătrânită – Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Brunello, Dolcetto, Merlot, Burgundy alb

Brânză semi-tare – Semillon, Rioja

Brânză afumată – Gewurztraminer, Sauternes, Shiraz

Brânză albastră – Sauternes, Banyuls, Port, vinuri recoltate târziu, Madeira, Amarone

Nu în ultimul rând, câteva SFATURI DE ASOCIERE:

Vinurile acide se potrivesc bine cu multe feluri de mâncare. Sauvignon Blanc, Riesling sec, Chianti sunt exemple excelente. În plus, vinurile acide fac ca mâncărurile sărate să pară mai puțin sărate. Pentru mâncare grasă, cum ar fi foie gras, încercați Sauternes (un vin la fel de bogat și intens). Pentru mâncare picantă, încercați vinuri cu fructe, cu conținut scăzut de alcool, cum ar fi Riesling și Gewurztraminer. Mâncarea dulce se potrivește bine cu o sticlă ușor mai dulce. Asociați mâncare complexă cu un vin simplu. Și combinați mâncarea simplă cu un vin complex.

pexels-engin-akyurt-2531189

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart