Folosiți eticheta vinului în avantajul dvs.

Obiectivele lecției:

Fiți capabil să ridicați o sticlă bună atunci când cumpărați vin. Aflați indicii de pe etichetă care indică caracteristicile sticlei. Cunoașteți termeni care implică calitate și termeni care sună prestigios, dar nu garantează calitatea.

5 elemente care indică dacă merită cumpărat

Există 5 informații pe eticheta vinului care vă pot ajuta să stabiliți dacă isi  merită prețul :

  1. Soi de struguri (sau denumire): soiul de struguri vă spune aroma tipică, corpul, gustul și dacă sticla este capabilă să îmbătrânească. Pentru caracteristicile strugurilor, vizitați lecția noastră de vin despre struguri de bază.

Țările producătoare de vinuri din lumea veche, cum ar fi Franța, Spania și Italia, specifică în general denumirea, mai degrabă decât soiul de struguri pe etichetă. Denumirea este locul de origine. Fiecare denumire are propria sa regulă privind strugurii și metoda de producție. De exemplu, vinul roșu din denumirea Barolo se poate face numai din struguri Nebbiolo.

  1. Producător: vă spune cel mai mult despre calitatea așteptată a vinului și consistența calității.

În Burgundia, producătorul este și cel mai bun indiciu al calității așteptate. Podgoriile sunt clasificate în clasele Grand Cru, Premier Cru și Village în Burgundia. Cu toate acestea, chiar și calitatea în podgoria Grand Cru fluctuează foarte mult. Pentru a vă asigura o sticlă delicioasă, urmați producătorul!

 La Bordeaux, clasificarea din 1855 este adesea percepută ca un clasament de calitate (63 de producători au fost calificați ca Grand Cru Classe). Deși valabile într-o anumită măsură, există o mulțime de producători de calitate, cum ar fi Vieux Chateau Certain, Smith Haut Lafitte, care nu fac parte din clasificare, dar produc vinuri excelente.

  1. Regiune și podgorie: sugerează stilul, intensitatea și aroma așteptata. Un roșu de zi cu zi Bordeaux are, în general, un corp mai pământesc, mediu și are alcool mai ușor decât un Cabernet Sauvignon de zi cu zi din Napa Valley.

Regiunea are o importanță deosebită în Burgundia, unde comunele sunt strict reglementate de climatul natural și terroir. Un burgundy de la Gevrey Chambertin este mai masculin decât un burgundy de la Vosne Romanee.

Cunoaștintele in materie de podgorie conteaza , deoarece diferite podgorii pot avea prețuri diferite. De exemplu, renumitul producător italian Giacosa produce multe vinuri, unele cultivate pe proprile proprietăți și altele cumpărate. Le Rocche del Falleto 2004 (podgorie unică, etichetă roșie) se vinde cu amănuntul la 3000 RON; Santo Stefano di Neive 2004 (struguri cumpărați, etichetă albă) se vinde cu amănuntul la 800 RON pe sticlă. Necunoașterea diferenței de podgorie poate duce la o achiziție supraevaluată.

  1. Vintage: sau anul în care este produs vinul – dezvăluie calitatea strugurilor, capacitatea de îmbătrânire și cea mai bună perioadă de timp pentru a bea vinul.

Vintage este foarte important pentru regiunile sensibile la climă. Vinurile de la aceiași producători pot avea prețuri de vânzare cu amănuntul diferite pe ani diferiți, conform ilustrației de mai jos:

  1. Nivelul de alcool: implică corpul și dulceața unei sticle de vin. Peste 14% vinurile sunt foarte corpolente și mai tanice. Cu sau mai mult de 18% implică un vin fortificat (cum ar fi Port și Sherry).

Rețineți că vinurile mai dulci și mai ușoare au, în general, un nivel alcoolic sub 11%. Zaharul din struguri este transformat în alcool în timpul procesului de fermentare.

Termenii etichetei vinului care implică calitate

AOC / DO / DOC / DOCG: Terminologie de denumire care indică un vin de calitate superioară.

Grands Cru sau Premiers Cru: În toată Europa, în Burgundia, Champagne, Alsacia, Mosel, podgoriile sunt clasificate în sat, premier cru sau grand cru. O podgorie Grand Cru este determinată de organismul de reglementare și are o cerință viticolă mult mai strictă.

De exemplu, în Franța, top 1% din vinurile din Burgundia ar fi etichetate  cu Grands Cru; și doar 10% din vinurile din Burgundia ar intra în categoria Premiers Cru. Restul este gradul satului.

“Recoltés”: Implică calitatea unei etichete de vin bordeaux sau șampanie. Înseamnă struguri cultivați în proprietate (nu cumpărați). Mulți comercianți și casa de șampanie cumpără struguri pentru a-și face vinurile principale.

Cele mai bune vinuri necesită cele mai bune ingrediente (adică cei mai buni struguri) pentru a fi produse. Colecționarii de vinuri și iubitorii de vin preferă vinurile cultivate în proprietate deoarece implică o calitate superioară, reflectă filosofia producătorului și un proces viticol mai riguros. Vânzătorul de struguri este adesea stimulat și caută cantitatea și greutatea față de calitate.

Riserva / Reserva / Gran Reserva: În Spania și Italia, riserva / reserva implică vinuri care au fost îmbătrânite în stejar și sticlă pentru o perioadă îndelungată înainte de eliberare. Îmbătrânirea suplimentară permite vinului să capete mai mult caracter, precum și să-și integreze elementele. În Spania, Gran Reserva necesită o perioadă de îmbătrânire chiar mai lungă în stejar și sticlă înainte de eliberare.

Cerința de maturare diferă de la o regiune la alta. De exemplu, un Chianti Riserva necesită doar 27 de luni de îmbătrânire in stejar și a sticlei înainte de eliberare. Un Brunello di Montalcino Riserva pe de alta parte, necesită cel puțin 5 ani. Această diferență de producție explică de ce Brunello este atât de scump fata de vărul său Chianti.

Vieilles Vignes (viță de vie veche): vinul se face din struguri crescuți pe viță de vie veche, de obicei peste 40 de ani. Viile vechi au un randament mai scăzut de struguri, dar produc struguri cu arome mai bogate.

Este bine de remarcat faptul că nu există o definiție de reglementare consecventă pentru viile vechi. Un vin făcut din viță de vie de 80 de ani și un vin făcut din viță de vie de 25 de ani ar putea fi ambele etichetate ca vițe vechi.

Termenii privind eticheta vinului care nu garantează calitatea

Marketingul sofisticat din ultimele decenii a condus la etichete de vin extrem de atractive și cu aspect premium. Mai jos sunt termeni de vin care arată genial, dar în realitate nu oferă nicio asigurare a calității:

“Superieur” descrie o sticlă cu un nivel de alcool mai mare decât să fie superioară.

“Grand Vin” înseamnă vinul principal al podgoriei, mai degrabă decât vinul grandios.

“Reserve” înseamnă o îmbătrânire suplimentară, dar este atât de frecvent marcată pe sticle (și nu are standarde convenite în mod comun) încât oferă o diferențiere minimă / chiar fără.

“Cuvee” poate implica o linie de preț mai mare a unei vinării, dar este o garanție a prețului mai mult decât o garanție a calității.

Exemplul 1: Citirea unei etichete de vin din lumea veche

Exemplul 2: Citirea unei etichete de vin din Burgundia

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart