Cum se servește vinul

Obiectivele lecției:
Cele mai simple moduri de a-ți îmbunătăți gustul vinului. Aflati ce tip de pahar de vin să folosiți.Când să decantați folosind un decantor de sticlă.

Cele mai simple modalități de a face gustul vinului mai bun

Vinul este volatil și are o viață proprie. Reacționează la temperatură, aer și lumină. Servirea corectă a vinului poate aduce cea mai bună aromă și gust dintr-un vin:

Servirea la temperatura „optimă”:

Deși este o presupunere obișnuită faptul că vinurile roșii trebuie servite la temperatura camerei și vinurile albe răcite, acest lucru nu vă va oferi cea mai bună degustare de vinuri.
O sticlă de vin se deschide și eliberează cel mai bogat buchet de arome la o anumită temperatură. Această temperatură diferă pentru fiecare vin, în funcție de soiul de struguri și regiune. De exemplu, un Bordeaux bogat și intens ar putea fi servit cu 2-3 grade sub temperatura camerei (~ 18 ° C); dar un roșu deschis, fructat, cum ar fi Beaujolais, se servește cel mai bine la cel puțin 10 grade  sub temperatura camerei.

Temperatura de servire NU este egală cu temperatura de depozitare. Atunci când este scos din frigiderul de vin (de obicei 10- 14 ° C), o șampanie ar necesita o răcire suplimentară. În schimb un vin de  Bordeaux ar avea nevoie de ceva „timp de ședere” pentru a atinge temperatura optimă de servire.

Perfectionează ritualul de a deschide o sticlă de vin

Tăierea foliei: buza de sus sau buza de jos?

Somelierii de vin tăie folia de la buza de jos. Aceasta este tradiția, deoarece foliile erau făcute anterior din plumb. De asemenea, această metodă are tendința de a reduce picurările rătăcite atunci când se toarnă la masă. Frezele de folie, pe de altă parte, sunt concepute pentru a tăia partea superioară a buzei. Tăierea buzei superioare este mai atrăgătoare din punct de vedere vizual și ideală pentru momentele în care vinul este expus (ca la o degustare de vin).

Unde să intepi dopul?

Întepati pluta ușor departat  de la centru. Este bine ca diametrul radial al viermelui („viermele” este partea spiralata  a deschizătorului de vin) să fie centrat, astfel încât să fie mai puțin probabila ruperea dopului .

Evitarea deteriorarii plutei

Este nevoie de aproximativ șapte ture pentru a introduce viermele în cel mai bun loc, deși deschizătoarele de vin variază. Practic, tirbușonul ar trebui să fie introdus în plută cu o tură mai puțin decât până la capat . Unele vinuri fine au dopuri lungi și puteți intra până la capătul tirbusonului .

 Aerarea și decantarea „corecta” a vinului:

Deși utilizate în mod obișnuit ca sinonime , aerarea și decantarea au două scopuri diferite. Aerarea înseamnă a lasa  o sticlă de vin sa respire  prin expunerea la aer; decantarea înseamnă filtrarea sedimentelor.

Aerare (aerisire sau respirarea):

Prin reducerea nivelului ridicat de dioxid de carbon întâlnit adesea în vinurile tinere, aerarea poate înmuia tanini din vinurile roșii tinere, făcându-le mai echilibrate și mai fine. Aerarea poate crește imens plăcerea de a bea un vin tânăr precum Cabernet Sauvignon, Syrah sau Barolo.

Cheia aerarii este sincronizarea! Un vin tanar ,intens de Bordeaux poate avea nevoie de până la 6 ore pentru a se deschide. Dar un roșu de banquet poate deveni ca oțetul dacă este aerat mai mult de o oră.

Metode de aerare:

Desfacerea unei sticle de vin și lăsata să stea timp de o oră este cu siguranță cea mai proastă modalitate de aerare a vinului. Nu numai că nu puteți bea vinul timp de o oră, metoda este ineficientă. Chiar și după multe ore, gatul  îngust al sticlei împiedică aerul să deschidă vinul.

Majoritatea iubitorilor de vin folosesc un decantor de sticlă și o pâlnie de aerare. Un decantor este un ulcior de sticlă cu o deschidere largă. Suprafața mărită permite o aerare mai rapidă. Utilizarea unei pâlnii de aerare va elimina vărsarea și va aera mai bine vinul în procesul de turnare.

Există multe gadget-uri moderne pentru vin care accelerează aerarea vinului. De exemplu, utilizarea unui aerator electronic, unde o tijă de oțel alimentată cu baterii este introdusă în sticla de vin, amestecând și făcând vinul să se amestece cu aerul.

Tind să le evit. Frumusețea unui vin se află în călătoria sa de dezvoltare. Cel mai bun mod de a vă bucura de un vin este să continuați să-l adulmecați și să-l gustați pe parcurs. Bucurați-vă de el când este închis, se deschide și, în cele din urmă, se deschide!

Este important să știi când să nu aerezi. Evitați aerarea vinurilor fragile, complet mature. Aroma lor este volatilă și multe sunt cel mai bine băute în 30 de minute de la servire. Aerisirea ar aduce „moartea” sa mai devreme decât se dorește.

Decantarea și sedimentele:

Este posibil să observați reziduuri întunecate în pahar sau în sticle. Acestea sunt cunoscute sub numele de sedimente. Sedimentele apar atunci când un vin se maturizează în sticlă. Nu sunt rele pentru sănătatea ta și nici un semn de vin rău.
Sommelierul decantează sedimentele pentru a ne îmbunătăți experiența de băut (deci nu vom avea sedimente în gură). Modul tradițional de decantare este să țineți o lanterna într-o mână și să turnați vinul într-un decantor într-o mișcare constantă de turnare. Opriți turnarea când sedimentul ajunge la gatul sticlei.
În prezent, decantarea se poate face cu ușurință cu ajutorul unei pâlnii de aerare care vine cu un filtru. Turnarea vinului pe pâlnie nu numai că aerează vinul, ci și îndepărtează sedimentele nedorite – motiv pentru care aerarea și decantarea devin termeni care se schimbă în zilele noastre.

Modul cel mai rapid este de a folosi un aerator de vin care decantează vinul aproape instantaneu. Cu excepția vinului roșu și alb foarte vechi, aproape niciun vin nu va fi afectat prin decantarea acestuia (inclusiv spumantul), așa că intrebarea este  „De ce nu?”!

Dacă cumpărați vin foarte accesibil (sub 40 RON) în mod regulat, nu este neobișnuit să simtiti miros de ou putred sau usturoi gătit. Acest lucru se întâmplă chiar și la unele vinuri fine. În ciuda aromei lor de sulf, aceste mirosuri nu provin din sulfiți și nici nu sunt rele pentru tine. Este o defecțiune minoră a vinului, care se produce atunci când drojdia de vin nu primește suficiente substanțe nutritive în timpul fermentării, adesea în timpul fermentațiilor mari la cantitate industrială. Decantarea unui vin ieftin va modifica adesea starea chimică a acestor compuși aromatici „ puturoși”, făcându-i mai plăcut.

Sfaturi pentru decantare: Lăsați o sticlă în poziție verticală cu cel puțin 24-36 de ore înainte de servire. Aceasta va aduna sedimentul la fundul sticlei și va permite o decantare ușoară. În funcție de anul de recoltă și de soiul de struguri, pentru vinurile complet mature, 0,5-2 cm din sticlă pot fi sedimente și cel mai bine nu se toarnă.

Utilizați pahare de vin complementare:

Primii doi pași schimbă natura vinului, făcându-l mai bun. Al treilea pas îmbunătățește modul în care desfășurăm degustarea vinurilor, îmbunătățindu-l astfel.
Inovatori precum Claus Josef Riedel petrecuseră ani de zile perfecționând forma și dimensiunea paharelor de vin, astfel încât să poată direcționa vinul către senzorii corecți de pe limbă și să canalizeze aroma până în nas.
Mulți iubitori de vin merg cu o colecție extinsă de pahare de vin; există un pahar de vin conceput pentru fiecare tip principal de vin . Dacă nu doriți să cheltuiți o avere pe pahare de vin, încercați paharele de vin multifuncționale concepute pentru varietăți.

Sfaturi pentru paharul de vin: Când turnați vinul roșu în pahar, opriți-vă în cea mai lată parte a paharului. Acest lucru va asigura aerisirea optimă (cu suprafața maximă). În plus, puteți învârti vinul fără a-l vărsa. Utilizați pahare de vin mai mari pentru vinurile roșii; iar cele mai mici pentru alb. Pentru o șampanie complexă de epocă (de ex. Cristal, Selosse), încercați să o beți cu un pahar mic de vin alb. Puteți prelua mai bine notele sale complexe.
Nu subestimați puterea temperaturii de servire, aerare și paharul de vin. Acestea vă vor îmbunătăți foarte mult experiența de degustare a vinului, aducând cele mai bune arome (și gust) din vinuri. După cum spun experții – 90% din degustarea vinului provine din miros!

Turnarea unei porții standard de vin

O sticlă de vin conține puțin peste 750 de mililitri , așa că este obișnuit să-l vezi porționat în cinci porții (5 x 150 ml). Din fericire, există multe restaurante din lume  care toarnă o porție generoasă de 180 ml , ceea ce este un gest frumos atunci când plătești la pahar.

Desigur, majoritatea paharelor pot fi umplute cu  mult mai mult. Un pahar tipic de vin roșu are aproximativ 500-750 ml . Spațiul din pahar este conceput pentru a tine aromele, așa că încercați tot posibilul să nu umpleți prea mult.

Modul adecvat de a ține un pahar de vin

Este important să țineți paharul de vin de tulpină. Când ținem paharul de cupa, îl vom încălzi cu temperatura corpului. Deoarece vrem să servim fiecare pahar la temperatura sa optimă, încălzirea neintenționată nu este dorită.

Cât timp se păstrează vinul după deschidere?

Majoritatea vinului nu va rezista  toată noaptea dacă sticla este lăsată deschisă. Iată câteva sfaturi pentru a păstra vinurile deschise mult mai mult:
1. Conservanții de vin sunt minunați, folosestete de ei.
2. Păstrați vinurile deschise în frigider (sau in frigiderul de vin dacă aveți unul!). Acest depozit frigorific va încetini orice dezvoltare a vinului, menținându-l în stare proaspătă.
3. Păstrați vinul departe de lumina directă a soarelui și de sursele de căldură (cum ar fi deasupra frigiderului sau cuptorului).

 

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart