Cum să comandați vinul într-un restaurant!

Obiectivele lecției: Aflați factorii cheie de luat in considerare atunci când decideți ce vin să comandați. Aflati ce să faceți când somelierul vă prezintă sticla, când să trimiteți o sticlă înapoi.

Ce vin să comandați?

factori cheie de luat in considerare:

Care este ocazia? Aniversarea ar putea începe cu o șampanie.

Ce fel de feluri de mâncare se comandă?  Sauvignon Blanc alb  și Riesling se combina  bine cu fructe de mare și aperitive. Pinot Noir se combina bine cu mâncăruri de pasăre, iar Cabernet Sauvignon este partenerul perfect pentru fripturi.

Care este bugetul dvs. și câte sticle veți comanda? Gândiți-vă înainte, dacă oaspeții dvs. vor consuma mai mult de o sticlă, doriți să începeți cu o șampanie sau vin  alb? Al doilea vin ar trebui să fie mai corpolent și mai complex decât primul vin.

Este un producător bun și o recoltă „sigură”? Alegerea unui bun producător duce adesea la o sticlă delicioasă. Un vintage sigur  înseamnă evitarea sticlelor mature, deoarece există o mare probabilitate ca acestea să fie trecute  sau oxidate.

                                                                                                                           Profitați de somelier

Un lucru inteligent pe care puțini oameni îl fac.

Dacă comandați o sticlă care este un vin de casă, întrebați somelierul dacă puteți gusta puțin înainte de a comanda o sticlă. De obicei, ei vă vor lăsa să faceți asta.

Când dezbateți ce să comandați, folosiți somelierul. Fiți specific pentru a obține un răspuns solid și util. Mai jos sunt câteva întrebări practice de pus:

Ai mai gustat acest vin? Cum ați descrie corpul și caracterul acestei sticle?

Care este / sunt strugurii pentru acest vin?

(Dacă este un vintage matur) această sticlă este complet dezvoltată? Ai vreun risc ca  sticla să fie trecută? (Acest lucru este important, astfel încât să aveți șanse mai mari de a returna o sticlă dacă este trecuta).

Cum să verificați dacă sticla este bună?

Când somelierul vă prezintă sticla în față, verificați dacă este vinul pe care l-ați comandat. Asigurați-vă că este producătorul, denumirea / domeniul și vintage-ul potrivit.
Cu aprobarea dvs., somelierul va deschide apoi sticla, va așeza pluta în fața dvs. și vă va turna un pahar mic de degustare.

Nu mirosi pluta. Nu vă spune dacă vinul este defect sau nu. În schimb, dați paharului o răsucire ușoară și faceți testul.

Returnați sticla dacă este contaminata sau oxidată. Se estimează că 3-5% din vinurile din această lume sunt contaminate. Probabilitatea nu este mare, dar totuși există. Semne de vin contaminat: note de cutie de carton.

Pentru vinul de casă sau cel matur, asigurați-vă că verificați oxidarea. Semne de oxidare posibilă: de culoare maro sau portocaliu, un dop de plută extrem de uscat care se destramă la deschidere.

Excesul de sulf ar putea fi, de asemenea, o defecțiune, deși nu la fel de obișnuit ca un vin oxidat sau contaminat. Semne de sulf excesiv: miros de ouă putrede.

Asigurați-vă cea mai bună conditie de servire

Dacă vinul are un nas curat, mai dă-i un vârtej, adulmecă și ia o înghițitură generoasă.
Determinați dacă se utilizează paharul adecvat, dacă temperatura de servire este optimă și dacă este necesară aerarea / decantarea.

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart