Aflați cum să degustați vinul cu 4 pași de bază.
Următoarele sfaturi de degustare a vinului sunt practicate de somelieri pentru a-și rafina palatele și a-și accentua capacitatea de a-și aminti vinurile. Chiar dacă această metodă este utilizată de profesioniști, este de fapt destul de simplă de înțeles și poate ajuta pe oricine să-și îmbunătățească gustul vinului.
Oricine poate degusta vinul, tot ce ai nevoie este un pahar de vin și creierul tău. Există 4 pași pentru degustarea vinului:
1.Priveste: o inspecție vizuală a vinului sub iluminare neutră.
2. Miroase: Identificați aromele prin olfacție ortonasală (de exemplu, respira prin nas)
3. Gustă: evaluați atât structura gustativă (acră, amară, dulce), cât și aromele derivate din olfacția retronazală (de exemplu, respirați cu partea din spate a nasului)
4. Reflecta / Concluzionati: dezvoltați un profil complet al unui vin care poate fi stocat în memoria dvs. pe termen lung.
Cum să gusti vinul
1.Priveste
Verificați culoarea, opacitatea și vâscozitatea (picioarele vinului). Nu trebuie să stati mai mult de 5 secunde la acest pas. O mulțime de indicii despre un vin sunt îngropate în aspectul său, doar cu excepția cazului în care faceti o degustare oarbă, majoritatea răspunsurilor pe care aceste indicii le oferă vor fi găsite pe sticlă (adică vintage, ABV și soiul de struguri).
Dacă un vin sec are culoarea maro. Aveți grijă la degustare. Este fie foarte vechi, fie poate fi oxidat (pe care veți dori să îl returnați dacă sunteți într-un restaurant).
Cum să judeci aspectul unui vin: Culoarea și opacitatea vinului vă pot oferi indicii cu privire la vârsta aproximativă, potențialele soiuri de struguri, cantitatea de aciditate, alcool, zahăr și chiar climatul (cald vs. rece) în care a fost cultivat vinul.
Varsta: Pe măsură ce vinurile albe îmbătrânesc, ele tind să-și schimbe culoarea, devenind mai galbene și maronii, cu o creștere a pigmentului in general. Vinurile roșii tind să-și piardă culoarea, devenind mai transparente pe măsură ce trece timpul.
Soiuri potențiale de struguri: Iată câteva indicii obișnuite pe care le puteți căuta în variația culorii.
De multe ori vinurile pe bază de Nebbiolo și Garnache vor avea o culoare translucidă de granat sau portocaliu pe marginea lor, chiar și în tinerețe.
- Pinot Noir va avea adesea o culoare roșie sau rubiniu, în special din climă mai rece.
- Malbec va avea adesea o margine roz magenta.
Alcool și zahăr: picioarele vinului ne pot spune dacă vinul are un nivel ridicat sau scăzut de alcool și / sau un nivel ridicat sau scăzut de zahăr. Cu cât picioarele sunt mai groase și mai vâscoase, probabil cu atât mai mult alcool sau zahăr rezidual este conținut în vin.
Puteți vedea „picioare” sau lacrimi alunecând pe partea laterala al paharului ? În ciuda convingerilor comune, picioarele nu sunt un indicator al calității. Este un fenomen cauzat de evaporarea alcoolului într-un ritm mai rapid și având o tensiune superficială mai mică decât apa. Picioarele sunt împinse în sus pe pahar de tensiunea superficială crescută înainte de a fi trase în jos de gravitație.
Există sedimente, reziduuri întunecate în sticlă? Sedimentele sunt foarte frecvente într-o sticlă în curs de dezvoltare sau matură. Pe măsură ce vinul roșu îmbătrânește, el dezvolta culoarea sub formă de sedimente pigmentate. Deși este sigur pentru consum, majoritatea somelierilor și iubitorilor de vin preferă să decanteze vinul pentru a filtra sedimentele.
Dacă este un spumant sau șampanie, observați bulele din pahar? Sunt aceste mărgele mici sau bule mari? Un spumant de bună calitate tinde să aibă margele mici (asemănătoare punctelor).
2.Miroase
Când începeți să mirosiți vin, gândiți-vă de la mare la mic. Există fructe? Gândiți-vă mai întâi la categorii largi, adică citrice, livezi sau fructe tropicale în vinul alb sau, atunci când gustați vinuri roșii, fructe roșii, fructe albastre sau fructe negre. A deveni prea specific sau a căuta o anumită notă poate duce la frustrare.
În linii mari, puteți împărți nasul unui vin în trei categorii principale:
Aromele primare: Provin din tipul strugurilor și din climatul în care acesta crește. De exemplu, Barbera va mirosi adesea a lemn dulce sau anason, iar acest lucru se datorează compușilor din strugurii Barbera înșiși, nu din cauza unei întâlniri strânse cu un bulb de fenicul. În general vorbind, aromele de fructe din vin sunt arome primare.
Aromele secundare: Provin din procesul de fermentare (drojdia). Un exemplu excelent în acest sens este mirosul „aluatului” pe care îl puteți găsi în Brut Champagne, care este uneori descris ca „paine” sau „drojdie”. Aromele de drojdie pot mirosi, de asemenea, ca berea veche sau coaja de brânză. O altă aromă secundară obișnuită ar fi aroma de iaurt sau smântână care provine din fermentația malolactică. Toate ca toate , unele dintre aceste arome sunt destul de bizare.
Aromele terțiare: denumite uneori „buchete” provin din vinul îmbătrânit. Aromele de îmbătrânire sunt atribuite oxidării, îmbătrânirii în stejar și / sau îmbătrânirii în sticlă într-o perioadă de timp. Cel mai frecvent exemplu în acest sens este aroma de „vanilie” asociată cu vinurile îmbătrânite în stejar. Alte exemple mai subtile de arome terțiare sunt aromele de nuci găsite în șampania vintage . Adesea, aromele terțiare vor modifica aromele primare, fructele proaspete ale unui vin tineresc schimbându-se pentru a fi mai uscate și concentrate pe măsură ce se dezvoltă.
Cum: Dați paharului o răsucire (doriți să faceți acest lucru printr-o mișcare circulară și rămâneți într-o direcție pentru a evita să notați vinul ca prea gros). Învârtirea paharului crește interacțiunea vinului cu oxigenul, care va elibera molecule aromatice și va îmbogăți experiența de degustare.
Ce anume sa cauti:
Curăţenie — Ia o adulmecare rapidă. Determinați dacă sticla este bună.
Miroase fructat și proaspăt? Dacă da, semne ale unui vin bun. Există note de cutie de hârtie care ar putea indica un vin plin (rău)? Există vreun semn al unei arome de sherry care ar putea indica un vin oxidat (rău)?
Categoriile comune de arome sunt de fructe, florale, pe bază de plante, vegetale și stejar. Exemple de impresii specifice sunt murele pentru fructe, trandafirul pentru florale, cedru și nucșoară pentru influența stejarului. Începeți să vă familiarizați cu categoriile mai largi de arome și, în cele din urmă, lucrați la impresii specifice. În cele din urmă treceți la impresia specifică, cu ajutorul tabelului nostru cu arome de vin.
Cum să judeci mirosul vinului: Aromele din vin aproape dau totul la un vin; din soiul de struguri, indiferent dacă vinul a fost sau nu îmbătrânit in stejar, de unde este vinul și cât de vechi este vinul. Un nas și o paleta antrenata pot alege toate aceste detalii.
De unde vin de fapt aromele de vin?
Arome precum „lămâia dulce Meyer” și „coaja de plăcintă” sunt de fapt compuși aromatici numiți stereoizomeri care sunt capturați în nas de evaporarea alcoolului. Este ca un autocolant pentru mirosit . Un singur pahar poate avea sute de compuși diferiți, motiv pentru care oamenii miros atât de multe lucruri diferite. De asemenea, este ușor să te pierzi în termeni, de vreme ce toți interpretăm aromele individuale în moduri corelate, dar ușor diferite. „Lămâia dulce Meyer” poate fi „sucul meu de mandarină”. Amândoi vorbim despre o calitate dulce a citricelor în vin. Amândoi suntem corecți – folosim doar cuvinte ușor diferite pentru a exprima ideea.
3.Gustă
Gustul este modul în care ne folosim limba pentru a observa vinul, dar, de asemenea, odată ce înghiți vinul, aromele se pot schimba pentru că le primești retro-nazal.
Cum: Luați o înghițitură generoasă și învârtiți vinul în jurul limbii. Este important să învârtim, deoarece senzorii noștri pentru amărăciune, aciditate, săruri și dulceață se află în diferite zone ale limbii noastre. Numai prin învârtirea vinului în gură putem prelua pe deplin profilul său diferit de aromă.
Degustătorii de vin profesioniști își tuguie buzele, inspiră aerul și lasă vinul să se deschidă puțin în gură. Inspirarea aerului permite ca aroma să lovească receptorul olfactiv care se află în partea din spate a nasului, sporind experiența de degustare.
Ce anume sa cauti:
Corp: Care este greutatea vinului pe paleta ta ? Este corpul ușor, mijlociu sau corpolent.
Corpul ne poate oferi indicii despre tipul de vin, regiunea în care a fost cultivat și posibila utilizare a îmbătrânirii in stejar. Corpul este, de obicei, direct legat de alcool, dar gândiți-vă la corp ca la modul în care vinul „se odihnește” pe paleta dumneavoastră. Când îl învârtiți în gură, se simte ca lapte degresat, 2% sau lapte integral? Această textură va corespunde aproximativ cu corpul ușor, mediu și plin de corp al vinului. De obicei, corpul va corespunde, de asemenea, cu alcoolul, dar diferite alte procese, cum ar fi agitarea drojdiei, fermentarea malolactică, îmbătrânirea in stejar și zahărul rezidual pot conferi vinului un corp și o textură suplimentară.
De multe ori se poate compara cu laptele. Corpul ușor este ca laptele degresat, apos și ușor. Corpul mediu este ca laptele plin. Corpul plin este ca smântâna, bogat și vine cu o senzație solidă de greutate.
Cum să judeci gustul vinului: Cu practica, ați putea să gustați pe nevazute si sa stiti un vin până la stilul, regiunea și chiar posibilul vintage! Iată detaliile cu privire la ce să fii atent.
Dulceaţa: Cel mai bun mod de a simți dulceața este pe partea din față a limbii în primul moment în care gusti un vin. Vinurile variază de la 0 grame pe litru de zahăr rezidual (g / l RS) la aproximativ 220 g / l RS. Apropo, 220 vor avea o consistență apropiată de sirop! Vinurile dulci de masă sunt fabricate în mod tradițional numai în Alsacia, Germania și Valea Loarei din struguri albi, așa că, dacă găsiți dulceață într-un vin roșu care nu este în stil desert sau Manischewitz, aveți ceva ciudat pe mâini !
Vinuri seci : Majoritatea oamenilor ar trage linia pentru vinurile seci la aproximativ 10 g / l de zahăr rezidual, dar pragul percepției umane este de numai 4g / l. Majoritatea șampaniei Brut va avea în jur de 6-9 gl /. Rieslingul dvs. german dulce și armonios are aproximativ 30 sau 40 g / l. Cuvântul „sec” este de obicei folosit greșit. Uscat în lumea vinului nu înseamnă amar, ci pur și simplu nu este dulce. Majoritatea vinurilor roșii sunt uscate.
Aciditatea
Aciditatea joacă un rol major în profilul general al unui vin, deoarece este factorul îmbucurător pe care îl are un vin, care determină factorul de răcorire al vinului. Puteți utiliza aceste indicii pentru a determina dacă vinul provine dintr-un climat cald sau rece și chiar cât timp ar putea îmbătrâni.
Aciditatea contează Vinurile cu aciditate ridicată au un gust mai puțin dulce decât vinurile cu aciditate scăzută, deoarece percepem, în general, relația dintre dulceață și aciditate, nu părțile individuale. Coca-Cola are 120 g / l, dar are un gust relativ „sec” din cauza acidității sale! Acidul foarte ridicat din cola este motivul pentru care puteți topi dinții și părul în suc . Aciditatea totală din cola este mult mai mare decât orice vin.
Aciditate se referă la pH: Există multe tipuri de acizi în vin, dar aciditatea generală din vin este adesea măsurată în pH. Aciditatea este cât de acru are gustul unui vin. În general, percepeți aciditatea ca acea senzație de piscaturi a gurii, în partea din spate a maxilarului. Vinurile cu conținut ridicat de acid sunt frecvent descrise ca „tartă”. pH-ul în vin variază de la 2,6, care este extrem de acid, până la aproximativ 4,9, care este abia detectabil ca acid, deoarece este mult mai aproape de măsurarea neutră 7,0.
- Majoritatea vinurilor variază între 3 și 4 pH.
- Vinurile extrem de acide sunt mai tari și mai delicioase.
- Aciditatea ridicată vă poate ajuta să determinați dacă un vin provine dintr-o regiune cu climat mai răcoros sau dacă strugurii de vin au fost culese devreme.
- Vinurile cu conținut scăzut de acid tind să aibă un gust mai fin și mai cremos, cu mai puține calități de aroma.
- Vinurile cu conținut foarte scăzut de acid vor avea un gust plat.
Tanini:
De unde provine taninul strugurilor?
Taninul este caracteristic unui vin roșu și ne poate spune tipul de struguri, dacă vinul a fost învechit în stejar și cât timp ar putea îmbătrâni vinul. Percepi taninul numai pe gust și numai cu vinurile roșii; este acea senzație de uscat asemănătoare unei bile de bumbac.
Taninul provine din 2 locuri: cojile și semințele de struguri sau de la îmbătrânirea stejarului. Fiecare soi de struguri are un nivel diferit de tanini, în funcție de caracterul său individual. De exemplu, Pinot Noir și Gamay au în mod normal niveluri scăzute de tanini, în timp ce Nebbiolo și Cabernet au niveluri foarte ridicate.
Tanini de struguri Taninul din coji și semințe de struguri este de obicei mai abraziv și poate avea un gust mai verde.
Tanini de stejar Taninul din stejar va avea adesea un gust mai neted și rotund. De obicei, îți lovesc paleta în centrul limbii.
Degustarea taninului de stejar versus a taninului strugurilor este extrem de dificilă; nu vă faceți griji dacă nu îl obțineți imediat.
Alcoolul :
Alcoolul ne poate spune uneori intensitatea unui vin și coacerea strugurilor care au intrat în obținerea vinului.
- Nivelul de alcool poate adăuga un pic de corp și textură vinului.
- Alcoolul variază între 5% ABV – 16% ABV. Un vin de masă sub 11% ABV înseamnă de obicei ceva cu puțină dulceață naturală. Vinurile seci cu 13,5% până la 16% ABV vor fi toate destul de bogate și aromate intens.
- Nivelul de alcool este direct corelat cu dulceața strugurilor înainte de fermentarea vinului. Din acest motiv, vinurile cu ABV mai mici (sub-11%) vor avea adesea dulceață naturală; zahărul din struguri nu a fost transformat în alcool.
- Regiunile de cultivare mai calde produc struguri mai maturi, care au potențialul de a produce vinuri cu alcool mai ridicat.
- Vinul cu conținut scăzut de alcool fata de unul cu nivel ridicat de alcool, nici unul dintre stiluri nu este mai bun decât celălalt, este pur și simplu o caracteristică a vinului.
Gustul: Limbile noastre pot detecta sărat, acru, dulce sau amar. Toate vinurile vor avea o parte de acru, deoarece strugurii au în mod normal acid. Acest lucru variază în funcție de climă și tipul de struguri. Unele soiuri sunt cunoscute pentru amărăciunea lor (adică Pinot Grigio) și se manifestă ca un fel de aromă ușoară, plăcută de tip apa-tonica. Unele vinuri de masă albe au o mică porțiune din zaharurile de struguri reținute, iar acest lucru adaugă dulceață naturală. Totuși, nu poți mirosi dulceață, deoarece doar limba ta o poate detecta. În cele din urmă, foarte puține vinuri au o calitate sărată, dar în unele cazuri rare există vinuri roșii și albe sărate.
Textura: Limba ta poate „atinge” vinul și îi poate percepe textura. Textura din vin este legată de câțiva factori, dar o creștere a texturii se întâmplă aproape întotdeauna la un vin cu alcool mai ridicat. Etanolul conferă o textură vinului, deoarece îl percepem ca fiind „mai bogat” decât apa. De asemenea, putem detecta taninul cu limba noastră, care este acea senzație de uscat asemanatoare hârtiei de nisip în vinurile roșii.
Timpul: Gustul vinului este, de asemenea, bazat pe timp, există un început, mijloc (mijlocul paletei) și un sfârșit (final). Întreabă-te, cat durează până când vinul nu mai este cu tine?
4.Reflecta
Gustul vinului a fost echilibrat sau dezechilibrat (adică prea acid, prea alcoolic, prea tanic)? Ti-a placut vinul? A fost acest vin unic sau de neuitat? Au existat caracteristici care să te strălucească și să te impresioneze?
Sfaturi utile pentru degustare
Invata sa invarti : Actul de a învârti vinul mărește de fapt numărul compușilor aromatici care sunt eliberați în aer.
Găsiți mai multe arome când gustați: încercați să vă acoperiți limba cu o înghițitură mai mare de vin, urmată de câteva înghițituri mai mici, astfel încât să puteți izola și alege arome. Concentrați-vă pe o aromă la un moment dat. Gândiți-vă întotdeauna de la arome largi la unele mai specifice, adică de la „fructele negre” la cele mai specifice, „prune întunecate, dude sau mure dulci”.
Îmbunătățiți-vă abilitățile de degustare mai repede: compararea diferitelor vinuri în același cadru vă va ajuta să vă îmbunătățiți palatul mai repede și, de asemenea, face ca aromele de vin să fie mai evidente. Obțineți o oferta de „gusturi” la barul dvs. de vinuri locale, alăturați-vă unui grup local de degustare sau adunați niște prieteni pentru a gusta mai multe vinuri simultan. Veți fi șocat de cât de mult vă vor arăta caracterul vinurile din diferite soiuri!