Regiunile viticole din Spania

Cu 1.200.000 de hectare, Spania are mai multe pământuri pentru viță de vie decât orice altă țară din lume. Cu toate acestea, din cauza climatului dur, a bătrâneții viței de vie și a constrângerilor de reglementare din trecut, Spania rămâne în urma Franței și Italiei în ceea ce privește randamentele și volumul de vin produs.

Spania găzduiește multe varietăți. Tempranillo și Garnacha (Garnacha) sunt plantate pe scară largă. Garnacha, plantat pe scară largă în sudul Franței, are de fapt o origine spaniolă. Alte soiuri includ Viura (Macabeo), Albarino, Verdejo, Airen și Palomino și Pedro Ximenez.

Rețineți că există multe nume locale pentru același strugure. De exemplu, Tempranillo plantat în masă este cunoscut sub numele de Ull de Llebre în Penedes, Tinto Fino sau Tinta Del Pais în Rebera Del Duero, Tinta de Toro în Toro și Cencibel în Valdepenas!

Clasificări ale denumirii

Similar cu cele din Franța, Spania clasifică vinul în sisteme de calitate pe niveluri:

 • Vino de Mesa (Vin de masa): Cea mai mică, cea mai de bază categorie de vinuri de masă. Vin obținut din soiuri și regiuni amestecate de struguri. Nu există etichetă vintage.
 • Vino de la Tierra (VT): La fel ca Vin de Pays din Franța, vinul este asociat unei regiuni clasificate.
 • Denominacion de Origen (DO): Vinul este supus unei calități minime, în conformitate cu reglementările regionale privind soiul de struguri, producțiile pe hectar, cerința de îmbătrânire și metodele de vinificare.
 • Denominacion de Origen – Pago (DO Pago): O categorie creată în 2003 pentru a identifica proprietăți unice remarcabile în afara sistemului DO. ~ 15 proprietăți se califică începând cu 2014.
 • Denominazion de Origen Calificada (DOCa): Cea mai prestigioasă categorie. Există aproximativ 55 de DO în Spania, dar doar două – Rioja și Priorat – sunt clasificate în mod prestigios ca DOCa.
 • Cunoștințe utile despre eticheta vinului

  Vinul DO trebuie să treacă printr-o anumită perioadă de îmbătrânire. Căutați următorii termeni pe eticheta vinului pentru a evalua calitatea și complexitatea vinului:

  • Vino Joven: Un vin tânăr care este îmbuteliat în anul după recoltare. Este posibil să fi petrecut sau nu timp în butoi înainte de îmbuteliere.
  • Crianza înseamnă pepinieră în spaniolă. Vinul roșu trebuie să fie maturat în butoi de stejar timp de 6 luni și în sticlă timp de 2 ani înainte de a fi vândut publicului. Vinurile albe Crianza trebuie să aibă cel puțin un an.
  • Riserva vinul roșu trebuie să fie învechit cel puțin 3 ani, dintre care 1+ an trebuie să fie în butoi de stejar. Albul Riserva trebuie să aibă vârsta de cel puțin 2 ani, dintre care 6+ luni trebuie să fie în butoi de stejar.
  • Gran Riserva vinurile sunt produse numai în cei mai buni ani, cu aprobarea autorității viticole locale. Vinurile roșii trebuie să aibă cel puțin 5 ani înainte de eliberare, cu 2+ ani în butoi de stejar. Albul trebuie să fie învechit cel puțin 4 ani, cu peste 6 luni în stejar.

Rioja

Rioja este cea mai cunoscută regiune viticolă spaniolă. Tempranillo și Garnacha (Grenache) sunt cei doi struguri primari care prosperă în solul bogat în calcar și în mediul climatic moderat.

Tempranillo înseamnă coacere timpurie. Este cel mai răspândit soi din Spania și struguri premium din țară. Parfumat cu căpșuni și cu o aciditate scăzută, se amestecă bine cu alte soiuri.

Garnacha este același strugure ca Grenache cultivat în sudul Franței. Produce vin bogat în alcool, fructat și prietenos.

Peste 60% din vinul produs în Rioja este „Rioja Joven” și este destinat să fie băut tânăr. La Rioja Alta este un producător mai cunoscut, care se concentrează pe rezervele Rioja și Gran Reservas.

Producători de încredere: în ciuda uneia dintre cele două regiuni calificate să primească statutul DOCa, calitatea vinului este încă destul de inconsistentă. Printre producătorii de încredere se numără: Marques de Riscal, Bodegas Muga, La Rioja Alta, Marques de Caceres, Marques de Murrieta, Contino, Finca Allende și Palacios Remondo.

Navarra

Situată la est de Rioja, în avalul râului Ebro, Navarra a fost cândva cunoscută pentru vinurile sale roz. În ultimii ani, este bine-cunoscuta pentru vinurile rosii  aromate de fructe de pădure negre realizate din Tempranillo amestecat cu Cabernet și / sau Merlot.

Legea nu permite Rioja DOCa să includă Cabernet sau alte struguri internatinali în amestecul său. DO, Navarra și Somontano, pot și au făcut vinuri care sunt prietenoase cu gustul internațional în ultimii ani.

Ribera del Duero

Altitudine ridicată, sol bogat în calcar, climă continentală – toate conferă roșilor Ribera del Duero un vin mai puternic, cu o concentrație bună de fructe și tanin astringent.

Producători de încredere: Ribera del Duero este casa Vega Sicilia, cel mai prestigios producător din Spania. În timp ce Unico, lansat după 10-15 ani de îmbătrânire, are un preț ridicat, proprietatea deține și produce două vinuri accesibile și de înaltă calitate – Alion în Ribera del Duero și Pintia în Toro. Comparativ cu Ribera del Duero și Rioja, vinurile Toro sunt mai bogate în alcool (ajungând adesea la 14,5%) din cauza verilor sale fierbinți. Are un corp mai plin și mai acoperitor de paleta, dar, ca urmare, nu oferă același potențial de îmbătrânire.

Rias Baixas

Albarino se dezvoltă de-a lungul coastei Atlantice umede și reci din partea de nord-vest a Spaniei.

Albarino este același strugure Alvarinho cu piele groasă care produce Vinho Verde în Portugalia. Are un nivel ridicat de aciditate, corp ușor, cu arome de piersici, migdale, coji de citrice și, uneori, indiciu de dioxid de carbon (frizz).

Producători de încredere: Adega Valdes Gundian, Bodegas Zarate El Palomar, Pazo de Galegos, Fillaboa (Seleccion Finca Monte Alto).

Penedes

Odată cunoscut pentru vinurile plate , Penedes permite diferite soiuri, inclusiv struguri internaționali în plantarea și amestecurile sale. Cunoscut în mod tradițional pentru vinurile plate, acum Penedesul este extrem de asociat cu cava sa spumantă.

Cava este un vin spumant realizat în metoda tradițională (cum ar fi Șampania), a doua fermentație având loc în sticlă. La fel ca Șampania, este făcută dintr-un amestec de struguri. Spre deosebire de Champagne, toți cei 3 struguri sunt locali și albi: Macabeo, Parellada și Xarel-lo.

Printre producătorii de calitate a cavelor se numără Freixenet și Codorniu.

La Mancha & Valdepenas

La Mancha este de fapt cea mai mare regiune viticolă din Europa, situată în inima Spaniei. Maurii l-au numit „Manxa” sau pământ uscat. Deoarece precipitațiile nu sunt de încredere, strugurii Airen, rezistenți la seceta, prosperă, devenind cel mai plantat soi alb.

Tempranciallo, cunoscut local ca Cencibel, este strugurele roșu dominant. Reglementările din La Mancha permit plantarea și amestecarea multor struguri internaționali. În ultimul deceniu, tehnologia și investițiile au reînviat La Mancha, oferindu-i o varietate de noi vinuri interesante la prețuri foarte rezonabile.

Valdepenas merită menționat. Situat în sudul La Mancha, numele său înseamnă Valea Pietrelor. Împărtășind un climat arid similar cu cel din La Mancha, Valdepenas s-a bucurat totuși de o reputație mai bună datorită vinurilor  roșii săi moi, supli. În mod tradițional, acestea erau făcute din struguri Tempanrillo și îmbătrânite în butoaie de stejar american olad. În ultimii ani, mulți producători adaugă struguri internaționali în amestec.

Jerez

Jerez este atât numele orașului din Spania, cât și numele vinului fortificat din ce în ce mai modern, fabricat din struguri albi.

Sherry a fost mult timp perceput greșit ca fiind dulce și numai pentru aperitiv. Datorită unei astfel de neînțelegeri, există încă sherry vechi complex și uimitor pe piață la un preț foarte rezonabil.

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart