Regiunile viticole majore

Obiectivele lecției:

Înțelegeți diferența de filozofie dintre regiunile viticole vechi și cele noi. Aflați regiunile viticole cheie din Franța, Italia și Spania. Cunoașteți specialitatea regională și producătorii de încredere.

Lumea Veche vs Lumea Nouă

Regiunile viticole pot fi clasificate în Lumile Vechi și Lumile Noi. Regiunile viticole din lumea veche datează din epoca Imperiului Roman și includ Franța, Italia, Germania și Spania. Aceste regiuni europene au avut ani de zile să asiste la impactul terroirului (solul local) asupra producției de vin și să își perfecționeze metodologia de vinificare. Ele pun accent pe  terroir și tradițiile în vinificare.

Regiunile viticole din Noua Lume includ Australia, America, America Latină, Africa de Sud și Noua Zeelandă. În majoritatea cazurilor, cunoștințele despre viticultură au fost introduse prin așezări străine și invazii. Fără secole de cunoaștere a terroirului, aceste regiuni se bazează pe tehnologie și metode moderne pentru a obține vinuri bune și vinuri de calitate.

Diferențele dintre vinurile Lumii Noi și Lumea Veche:

Stilul: Vinurile lumii vechi, care pun accent pe  tradiții și terroir, sunt mai pământene, mai minerale și mai tanice. Bazându-se mai mult pe tehnologie decât tradiții, vinurile din lumea nouă sunt mai fructuoase, mai puțin tanice și mai cremoase.

Denumirea și eticheta vinului: Majoritatea regiunilor lumii noi își etichetează vinurile după soiul de struguri. Majoritatea regiunilor viticole din lumea veche își etichetează vinurile după denumiri (regiuni); de exemplu Pauillac, Margaux și St Julien sunt toate denumiri franceze care produc Cabernet Sauvignon.

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart