Regiunile viticole din Franta

Franța este un contribuitor critic în istoria viticulturii. Este locul de naștere al multor struguri importanți: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling și Chenin Blanc. În plus, sistemele sale de clasificare și denumire controlate de guvern au oferit un exemplu pentru sistemele de vin din alte țări europene.

Regiuni Cheie

 Soiuri Cheie

1. Bordeaux

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot.

2. Burgundy

Chardonnay (white). Pinot Noir (Red).

3. Rhone Valley

Syrah, Grenache, Mourvedre.

4. Loire Valley

Chenin Blanc (white). Cabernet Franc (Red).

5. Champagne

Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.

6. Alsace

Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Muscat.

7. Languedoc Rousillon

Carignan, Mourvedre, Cinsault, Grenache, Cabernet Sauvignon, Merlot.

Sistemul de clasificare a vinurilor franțuzesti

Administrat de Institutul Național al Denumirilor de Origine (INAO), sistemul de clasificare a Franței a fost înființat în 1935 pentru a combate fraudele comerciale și pentru a diferenția calitatea vinului.

Toate vinurile franceze sunt clasificate în 4 niveluri de calitate:

  • Vin de table: înseamnă literalmente „vin de masă”. Aceasta este categoria de cea mai mică calitate. Vinul, adesea amestecat, poate fi făcut din struguri crescuți oriunde în Franța. Vinul de masă nu are un an pe etichetă.                                                     
  • Vin de pays: Vinul din sat – preia caracterele unei anumite regiuni. Unii producători de vin adoră această categorie puțin reglementată, deoarece oferă loc creativității.
  • Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS): Nu atât de multe vinuri se încadrează în această categorie. Este o versiune mai slaba  a AOC.
  • Appelation d’Origine Contrôlée (AC or AOC): Vinul se supune reglementărilor regionale rigide privind soiul de struguri, randamentele pe hectar, nivelul alcoolului și metodele de producție. Majoritatea vinurilor franceze importate se încadrează în această categorie.

1855 Clasificarea malului stâng

În 1855, cel mai prestigios castel de pe malul stâng (indicat prin prețul său de piață la acea vreme) a fost recunoscut și clasificat în top 5 grand cru. Vinăriile de pe malul drept, precum St Emilion și Pomerol, au fost excluse din clasament. Chateau Haut Brion care a jucat un rol de influență în clasificare a fost singurul castel inclus din zona Pessac Leognon; toate celelalte castele sunt din regiunea Medoc.

Până în prezent, clasificarea din 1855 a malului stâng nu a fost actualizată. Mulți au susținut că clasamentul este destul de depășit, deoarece unele castele (Palmer, Pontet Canet, de exemplu) merită o promovare și puține altele ar putea merita o retrogradare.

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart