Întrebări frecvente privind depozitarea vinului

De ce este atât de important să depozitați o sticlă pe orizontala ?

Depozitarea vinului pe orizontală permite vinului să atingă dopul, menținându-l umed. Când pluta se usucă, oxigenul poate ataca sticla prin crăpăturile sale uscate, oxidând vinul (transformându-l în oțet).

Importanta de a avea eticheta cu fața în sus!

Când căutați un vin, acest lucru vă va permite să vedeți marca și să evitați rasucirea sticlei inutilă. În acest fel, există mai puține șanse de a deteriora eticheta.

Dar cel mai important, toate sedimentele se vor forma pe o parte. Când servesc sau cumpăr o sticlă în curs de dezvoltare / matură, îmi place să caut unde sunt sedimentele. Dezvaluie  starea de depozitare a sticlelor. Gradul de sedimente mă anunta, de asemenea, dacă este necesară decantarea.

 Sfaturi practice: vinurile spumante pot fi depozitate vertical, în picioare. Dioxidul de carbon din sticla de spumant  va acoperi vinul, protejându-l de oxidare.

De ce este importantă temperatura constantă?

La fel ca noi, un vin preferă un mediu confortabil în care să se odihnească și să doarmă. Prea fierbinte, îmbătrânirea va fi accelerată, iar aromele ar putea fi pierdute. Prea rece, anumite molecule de aromă și o anumită textură ar putea fi pierdute. Temperatura optimă de depozitare pentru toate vinurile este de 13 ° C sau 55 ° F.

Fluctuația temperaturii va deteriora dopul. Pluta se va micșora sau se va extinde odată cu schimbarea temperaturii. Acest lucru va permite aerului să intre în vin și, în cel mai rău scenariu, ar putea apărea scurgeri.

Sfaturi practice: Înainte de a cumpăra un vin matur, verificați dacă există scurgeri. Verificați dacă pluta este ridicata . Uită-te sub capac pentru a vedea dacă există semne de scurgere. Infiltrarea înseamnă că vinul a trecut prin căldură extremă și ar putea fi foarte deteriorat. Evitați să cumpărați sticle cu infiltrații.

Cum poate o umiditate greșită să distrugă o sticlă de vin?

Pluta se va usca atunci când umiditatea este prea mică. Oxigenul va ataca vinul prin crăpăturile uscate din dop, ceea ce va provoca îmbătrânirea accelerată și potential oxidarea vinului . Dacă starea de depozitare este prea umedă, eticheta ar putea fi deteriorată și s-ar putea forma mucegai pe dop.

Umiditatea în intervalul 60-75% (ideal 70%) este recomandată pentru depozitarea corectă a vinului.

Cum ar strica o sticlă expunerea la razele UV și la soare?

Producătorii de vinuri de mature preferă din punct de vedere istoric sticlele care vin într-o culoare închisă. Acestea fiind spuse, nu există suprafata de sticla prin care o rază solară puternică UV nu ar putea pătrunde. Lumina soarelui va distruge compușii organici care conferă unui vin profilul său aroma  extinsa , precum și structura acestuia.

 Sfaturi practice: Când vă construiți pivnița, evitați utilizarea luminilor fluorescente, deoarece acestea emit lumină UV. Optează pentru lumini cu incandescență sau vapori de sodiu.

Care sunt indiciile unui vin care ar putea fi deteriorat?

Culoarea este de obicei primul indiciu. Un vin tânăr nu ar trebui să aibă niciodată culoare cărămizie sau maro. Acesta este semnul oxidării și al deteriorării din cauza  căldurii.
Mirosul / aroma este un alt lucru. Note de sherry pe un roșu sec este un alt semn de deteriorare a căldurii și oxidare neintenționată.

Care sunt cele mai bune opțiuni pentru mine dacă nu am frigider de vin sau cramă acasă?

Găsiți cel mai rece și cel mai întunecat loc de acasă. Poate fi în dulapul tău sau sub pat. Evitați să-l păstrați lângă un frigider, sau o mașină de spălat / uscător sau o sobă unde fluctuațiile de temperatură, căldură și vibrații vă vor strica vinul.

Sfaturi practice: În ciuda faptului că oferă un mediu răcoros, frigiderul nu este un loc prietenos pentru depozitarea vinului. Este proiectat pentru a răci rapid alimentele, îndepărtând căldura și umezeala. Umiditatea scăzută va usca pluta provocând un atac neintenționat de oxigen. Vibrația sa constantă va distruge, de asemenea, un vin fin.

Sfaturile noastre finale:

Totul începe cu o sticlă bună … este important să eviți să cumperi o sticlă proastă de vin. Indiferent cât de bune sunt conditiile  de depozitare, nu poate revigora o sticlă deteriorată.
Pe scurt, depozitați vinurile în mod corespunzător și urmăriți-le maturitatea, pentru a evita pierderea valorii investiției!

Dacă depozitati vinuri de calitate investițională care ar putea fi scoase la licitație în viitor, este mai bine să le păstrați în ambalajul original (de obicei cutii din lemn) într-o pivniță cu temperatura monitorizată. Țineți evidența istoricului de stocare de la achiziție până la vânzăre. Vinurile cu condiții de depozitare sub-optime sunt adesea vândute la reducere.

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart