7 defecte ale vinului și cum să le depistezi

Ca băutori de vin, consumăm o mulțime de vin defect, fără să ne dăm seama. Nimic de care să ne fie rușine, pentru că majoritatea dintre noi pur și simplu nu știm care sunt defectele vinului.
Vestea bună este că majoritatea defectelor la vin nu sunt daunatoare pentru noi. Pur și simplu au un gust rau. Așadar, iată un scurt manual despre cele mai frecvente defecte ale vinului și despre cum să le adulmeci.

Vin oxidat ..

  •  Contaminare cauzată de o expunere prea mare la oxigen. Știți când lăsați un măr feliat afară pe tejghea și devine maro? Este același proces, dar în vinul tău. Oxidarea este cea mai frecventă defecțiune  la vinurile mai vechi și este ușor de reprodus acasă cu orice sticlă de vin.
  • Cum vă puteți da seama: vinurile oxidate își pierd strălucirea, atât prin culoare, cât și prin aromă. Roșul profund se transformă într-o culoare maroniu-portocalie și au o caracteristică ciudată de oțet și măr caramelizat.
  • Apropo, vinurile albe sunt mult mai susceptibile la oxidare decât cele roșii, deoarece nivelurile mai mari de tanini ale vinului rosu  acționează ca un tampon. Dacă doriți cu adevărat să vedeți cum arată: deschideți o sticlă nouă, turnați un pahar și păstrați sticla respectivă timp de aproximativ o săptămână. Felicitări, tocmai ți-ai stricat vinul.

Îl pot repara? Nu, dar puteți prelungi durata de valabilitate a vinului deschis folosind un instrument de conservare a vinului. Dacă sticla este oxidată chiar de pe raft, fie a avut o închidere defectă, fie a fost manipulată greșit în timpul transportului.

2,4,6-Trichloroanisole (TCA) …pluta murdara

  • Un contaminant chimic care a intrat în sticla dvs. undeva în producție, de obicei prin plută. TCA poate fi prezentă în butoaie de stejar sau în liniile de procesare de la cramă, ceea ce duce la casarea unor loturi întregi mai degrabă, decât la cateva sticle .
  • Cum vă puteți da seama: vinurile contaminate de plută au un miros umed, care miroase aproape exact ca ziarul umed, cartonul mucegăit sau câinele umed.

Îl pot repara?  Nu ,singura opțiune este să returnați sticla.

Compuși de sulf

Sulful este o problemă complicată pentru vin. Sulful este adăugat în cantități mici la aproape tot vinul pentru a-l stabiliza. Un alt compus de sulf găsit în vin numit dihidrogen sulfurat (H2S) este un produs secundar  natural atunci când fermentațiile sunt „stresate”.

  • Cum vă puteți da seama: Cea mai frecventă manifestare a unui defect legat de sulf se numește mercaptan (este legat de dihidrogenul sulfurat). Dacă observați mirosul de ou stricat, cauciuc ars, sau usturoi gătit la vin după ce l-ați decantat de ceva timp, atunci probabil că aveți o problemă cu sulful.

• Îl pot repara? Decantarea vinului reduce aroma rea .De asemenea, amestecarea vinului cu argint este recomandata pentru reducerea compușilor de sulf (făcându-i mai puțin detectabili). Deși, dacă este foarte agresiv, ar trebui să luați în considerare returnarea sticlei.

Fermentare secundară ... Bule într-un vin non-spumant!

Bule mici în vin , acolo unde nu ar trebui să existe, mai ales într-o sticlă tânără de vin roșu. Bulele se întâmplă de obicei accidental atunci când zahărul rezidual este îmbuteliat cu vinul, rezultând intr-o fermentare secundara. Acest lucru apare cel mai frecvent la vinificația cu intervenție scăzută atunci când nu se adaugă sulfiți.

  • Cum vă puteți da seama: Căutați bulele sau ascultați sunetul scos de sticla precum „psssst”. Vinurile miros, de obicei a drojdie. Au gust acidulat.

• Îl pot repara? Nu, dar identificati  stilul vinului  pentru a vă asigura că nu ar trebui să fie acolo. Turnați vinul într-un vas de tip decantor și scuturați viguros pentru a scăpa  de bule.

Daune cauzate de căldură ... vin gătit (vin „madeirizat”)

  • Vinul casat cauzat  de expunerea la prea multă căldură. Imaginați-vă un palet de vinuri lasat la soare în parcarea din spatele unui magazin de vinuri din capitala. Da, acest lucru se întâmplă mai des decât ai putea crede!
  • Cum vă puteți da seama: vinul miroase a dulce: cam dulce, dar procesat. Mirosul seamănă oarecum cu un sos de vin, amestecat cu o aromă de zahăr caramelizat. Deteriorarea cauzata de căldura compromite adesea etanșietatea  sticlei (expansiunea din aerul încălzit împinge dopul afară), de multe ori are loc și oxidarea.
  •  Îl pot repara? Nu, dar vă puteți păstra vinul la temperatura potrivită și vă puteți asigura că nu voi sunteți problema. Majoritatea cunoscatorilor  recomanda  13 grade ca fiind cea mai bună temperatură pentru  pivnița . Cea mai importantă parte a depozitării este o temperatură constantă. Fiți atenți la cât de fierbinte este garajul dvs. vara, dacă acolo vă stocați vinul. Nu depozitați vin în pod.

Deteriorarea datorita luminii UV

  • Daune cauzate de expunerea la radiații excesive, de obicei UV. Cel mai frecvent din depozitarea vinului la soare sau lângă o fereastră.
  • Cum vă puteți da seama: Daunele  apar mai frecvent în vinurile albe delicate precum Champagne, Pinot Grigio și Sauvignon Blanc. Face ca mirosul vinului  sa semene cu un pulover umed de lână!
  • Îl pot repara? Nu, dar poți fi precaut cu privire la stocarea vinului în lumina directă a soarelui. Sticla colorata de vin ar trebui să atenueze deteriorarea vinului  dar ca si sfat puneți-l în cel mai întunecat colț al pivniței.

Deteriorarea vinului cauzata de bacterii si microbi.

  • Mulți microbi trăiesc în timpul fermentării vinului, pe lângă drojdie. Dacă una dintre aceste colonii devine prezentă prea agresiv in timpul  fermentației , pot duce la  modificarea  aromelor . În cantități mici, acestea adaugă o complexitate atrăgătoare, dar dacă colonia devine prea viguroasă, aceste arome sunt considerate defecte, precum  prea multă sare într-o mancare.
  • Cum vă puteți da seama:  Există multe  bacterii implicate în vinificație, acestea dau anumite arome pozitive, dar produc, de asemenea, defecte de vin . De exemplu, dacă vinul tău miroase precum  o cușcă de hamsteri , somelierii numesc acest lucru „mousy”, adesea găsit în vinurile naturale.
  • Îl pot repara? Din pacate, nu. Odată ajuns acolo, asta este! Luați microscopul și incepeți explorarea!

Nu toate defectele vinului sunt de fapt defecte.

Aciditate volatila

Ce este: Acesta poate fi unul dintre cele mai frecvente defecte ale vinului, cunoscut sub numele de oțetire, dar este, de asemenea, un instrument folosit de unii vinificatori de înaltă calitate pentru a dezvolta complexitate în profilurile lor de aromă.
Nivelurile foarte ridicate de acid acetic pot mirosi ca un otet balsamic. Cu alte cuvinte, unele pete de oțet sunt intenționate și acest stil pur și simplu nu este pentru tine. O parte din acidul acetic este o eroare de vinificație, un proces accidental cauzat la fermentarea strugurilor foarte dulci.

Cristale de  vin … cioburi de „sticlă”

Ce este: Acestea sunt mici depuneri de  minerale care se formează din vinuri nefiltrate, bogate în minerale. Sunt mici cristale așezate pe fundul sticlelor mai vechi. Nu vă vor provoca rău, Tot ce trebuie să faci este să decantezi vinul cu un filtru și să lași sedimentul în sticlă.

Arome de plante … miros „verde”

Ce este: Aromele de plante sunt părți tipice ale anumitor profiluri aromatice specifice varietății care pot mirosi a iarbă, eucalipt sau sparanghel. Cea mai comună dintre aceste substanțe chimice este metoxipirazina sau „pirazinele” pe scurt, întâlnite frecvent în strugurii din familia Bordeaux. Pentru băutorii de vin noi sau necunoscuți, aceste arome pot părea similare defectelor de sulf sau de vin deteriorat de microbi, dar nu sunt!

“Miros de ferma ” 

Ce este: Brett este prescurtarea pentru Brettanomyces, care este un tip de drojdie sălbatică care este foarte odiferantă! Vinurile „ Bretty „ miros ca o curte de fermă, baloti de fân sau de „cal”. Chiar și în cantități foarte mici, Brett conferă vinului un gust metalic la final .
Pe cât de oribil ar putea să pară asta, Brett este un lucru sălbatic care este apreciat  pentru complexitatea vinului . Cu siguranță nu este în regulă în unele vinuri (cum ar fi vinurile albe sau Pinot Noir), dar în Cabernet Sauvignon, Syrah sau Carignan adaugă compexitate . Unii îl iubesc, alții îl urăsc.

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart