Începerea unei colecții de vinuri

Obiectivele lecției:

Sfaturi pentru a începe prima colecție de vinuri. Aflați care vinuri nu sunt destinate îmbătrânirii.

3 lucruri pe care trebuie să le știți

 

Depozitarea vinului poate fi relativ ușoară dacă intenționați să beți vinul dvs. în câteva luni. Cu toate acestea, dacă doriți să investiți într-o colecție de vinuri vintage și să le păstrați timp de câțiva ani, atunci trebuie să fiți conștienți de faptul că:

  1. Nu toate vinurile sunt create pentru a fi îmbătrânite. Majoritatea vinurilor se bucură cel mai bine în decurs de 1-5 ani de la lansare.
  2. Depozitarea necorespunzătoare vă poate ruina cu ușurință vinul.
  3. Valoarea vinului scade după perioada optima de consum.

(1) Ce vin este bun pentru a fi îmbătrânit:

Dacă unui vin îi lipsește concentrația și structura fructelor, îmbătrânirea acestuia într-o sticlă nu il va face mai bun. Mai degrabă, va însemna doar că veți trece de perioda sa optimă de consum .

Vinurile care pot fi îmbătrânite  sunt tanice, acide, bine structurate și complexe. Taninurile, conservanții naturali care provin din pielea strugurilor, se vor înmuia odată cu trecerea timpului. Acesta va rotunji vinul, scoțând la iveală cel mai bun buchet și echilibru.

Vinuri capabile să îmbătrânească pe lung (8+ ani): Premium Bordeaux, California Cabernet Sauvignon, Barolo, Barbaresco, Rioja Gran Reservas, Hermitage (Syrah), Grand Cru Burgundy, Amarone, Vintage Port.

Vinurile care se consuma cel mai bine între 3-5 ani:  Bordeaux de zi cu zi  / Cabernet Sauvignon, Burgundy / Pinot Noir, Chianti, Zinfandel, Merlot, Brunello, Rioja.

Struguri destinate consum recent  (nu pentru îmbătrânire): Gamay / Beaujolais, Valpolicella, Bardolino, Carignan, light Zinfandel, vin de masa / box wine.

O regulă generală care folosește prețul ca indicator

Vinurile sub 120 RON sunt cel mai bine băute în 3-5 ani. Dacă doriți să păstrați o colecție de peste 5 ani, investiți în vinuri de peste 200 RON și asigurați-vă că sunt recoltate în ani buni (vintage).

(2) Asigurați un mediu de pivniță prietenos:

Temperatura, lumina și umiditatea sunt cei trei factori esențiali de monitorizat [Consultați lecția despre depozitare al  vinului].

Gama ideală de temperatură pentru depozitarea vinului roșu este de 10-16 ° C. Umiditatea ideală pentru depozitarea vinului variază între 60-75% UR.

În funcție de mărimea colecției dvs., puteți cumpăra un frigider pentru vin, puteți transforma subsolul / camera de rezervă într-o cramă sau puteți închiria o unitate de depozitare a vinului (de exemplu, un depozit de vinuri cu temperatură controlată). Indiferent de alegerea dvs., asigurați-vă că setați și monitorizați temperatura, umiditatea și perioada de îmbătrânire. Unii colecționari investesc în software de stocare a vinului pentru a-și gestiona colecția.

La fel ca toate bunurile, starea sticlei de vin și a etichetei de vin vor avea un efect asupra valorii sale. Dacă intenționați să revindeți colecția, luați măsuri de precauție suplimentare pentru a monitoriza nivelul de umiditate și utilizați dispozitive de protecție pentru etichete pentru a evita eventualele deteriorări ale etichetei.

(3) Cel mai bun moment pentru a consuma / vinde colecția ta:

Valoarea vinului scade după maturitatea sa ideală. Maturitatea ideală diferă pentru fiecare strugure și este afectată de regiunea și recolta sa. De exemplu, un Bordeaux premium (pe baza strugurilor Cabernet Sauvignon cu piele groasă) ar putea dura 15 ani până se deschide; întrucât un Burgundia premium (pe baza strugurilor Pinot Noir cu coajă subțire) ar atinge apogeul în 8 ani. Figura din dreapta ilustrează maturitatea diferită pentru diferite tipuri de vinuri. Puteți afla perioada de îmbătrânire recomandată pentru un anumit vin din diverse resurse online,. Dacă intenționați să vă vindeți vinul, veți obține cel mai bun preț cu 1-3 ani înainte de timpul de servire recomandat.

Sfaturi finale cu privire la începerea colecției de vinuri:

 • Totul începe cu o sticlă bună. Indiferent cât de bune sunt conditiile de pastrare  din  pivniță, nu puteți revigora o sticlă deteriorată.
 • Căutați reduceri atunci când cumpărați în volum mai mare .
 • Încercați o sticla înainte de a cumpăra o duzină … sau cel puțin, examinați notele de degustare online înainte de investiție.
 • Dacă cumpărați vin din recolta viitoare (en primeur), alegeți un comerciant cu o bună poziție financiară și socială.
 • Nu în ultimul rând, dacă depozitati  vinuri de calitate investițională care ar putea fi scoase la licitație în viitor, este mai bine să le păstrați în ambalajul original (de obicei cutii din lemn). Țineți evidența istoricului de stocare de la achiziție până la vânzări. Vinurile cu condiții de depozitare sub-optime sunt adesea vândute la reducere

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart