Miturile vinului
Există o mulțime de înțelepciuni tradiționale … diferențiază adevărul de mituri.
Mai jos am enumerat primele 10 mituri ale vinului care ca pot afecta experiența de degustare al vinului:
10. Serviți vinul roșu la temperatura camerei
Acest sfat tradițional a fost adevărat odată când temperatura camerei a fost cu câteva grade mai rece. Vinul roșu se servește cel mai bine la 14-18 ° C, în funcție de soiul de struguri. Cabernet Sauvignon se servește cel mai bine la 18 ° C .
Consultați Temperatura de servire a vinului pentru mai multe detalii.
9.Vinul roșu provoacă mai multe dureri de cap decât vinul alb din cauza conținutului mai mare de sulfiți
Sulfiții (dioxidul de sulf) pot fi, de asemenea, găsiți ca conservanți în multe alimente obișnuite. Contrar credințelor populare, sulfiții nu provoacă dureri de cap. De fapt, corpurile noastre produc 1.000 mg de sulfiți în fiecare zi. Cu toate acestea, pentru cei cu probleme astmatice, sulfiții pot induce o reacție alergică.
Vinurile roșii au mai puțini sulfiți adăugați decât vinurile albe, deoarece cojile de struguri au o capacitate naturală de conservare. Vinurile albe mai ieftine, cu conținut scăzut de alcool, necesită mai mulți sulfiți pentru a preveni oxidarea.
În ceea ce privește durerea de cap, deshidratarea este cauza. Pentru a evita durerea de cap a mahmurelii, beti cu moderatie !
8.Vinul organic nu are sulfiți
Sulfiții sunt produși în procesul de fermentare, astfel încât toate vinurile conțin în mod natural sulfiți. Mulți producatori adaugă sulfiți suplimentari pentru a preveni oxidarea și pentru a stabiliza vinul. Vinurile organice nu adaugă sulfiți suplimentari.
Majoritatea vinurilor au o medie de 125 ppm de sulfiti. Un vin organic cu sulfiți naturali are în medie 10-20 ppm.
7.Vinul roșu are mai puține calorii decât vinul dulce.
Se crede în mod obișnuit că vinul dulce are mai multe calorii decât vinul sec . Ei bine, asta depinde. Deși este adevărat pentru vinul dulce precum Sauternes, acest lucru este fals pentru un riesling demi-dulce.
Caloriile provin din alcool, precum și din conținutul de zahăr. Un Cabernet Sauvignon sec tipic din Franța are 13,5% alcool, care se ridică la ~ 160 de calorii pe pahar de 150 ml. Un pahar echivalent dintr-un Moscato ușor dulce sau un Kabinett german sau un risling german , datorită alcoolului său mai mic (6-9% abv) va avea calorii ma putine , în ciuda conținutului său ridicat de zahăr.
Sfat util : dacă doriți vinul cu cele mai putine calorii, alegeți un vin cu conținut scăzut de alcool, care este sec.
6.Cu cât picioarele sunt mai groase, cu atât vinul este mai bun.
Picioarele vinului sunt „lacrimile” care curg pe paharul de vin când învârtiți. Contrar miturilor obișnuite, picioarele nu sunt un indicator al calității. Este un fenomen cauzat de evaporarea alcoolului într-un ritm mai rapid și având o tensiune superficială mai mică decât apa. Picioarele sunt împinse în sus pe sticlă de tensiunea superficială crescută înainte de a fi trase în jos de gravitație. Vinurile cu corp mai plin au în general picioare mai scurte, curg mai incet.
5.Brânza și vinul sunt partenerii perfecti.
Acesta este unul dintre cele mai mari mituri. Nu toată brânza merge bine cu vinul! Textura și gustul greu al brânzei reduce capacitatea limbii de a se bucura din plin de bogăția și echilibrul unui vin bun. Asociați brânza cu vinul dvs. pentru a vă asigura o experiență de degustare excelentă.
Sfat util: o brânză moale, cum ar fi Brie, este cel mai bun prieten al tău când ai un vin prost. Vă va acoperi paleta gustativa și nu veți putea gusta toate elementele sale!
4.Șampania Vintage este mai bună calitatativ decât șampania non-Vintage (NV).
În general, șampania vintage este mai scumpă decât o șampanie non-vintage, de astfel percepția generală că o șampanie vintage este mai bună decât o non-vintage.
Șampania vintage este fabricată din struguri recoltați într-un anumit an, astfel că poartă caracteristicile acelui an de recoltare. Sampania non-vintage se face cu vinuri amestecate din ani diferiti. Mai degrabă decât să aibă un caracter special de vintage, el poartă caracterul „casei” atât de consistent, an de an.
Există șampane excelente NV care pot rivaliza cu cele mai bune șampane vintage – Jacque Selosse Exquise / Substance / Rose NV; Krug NV și Charles Heidsieck Brut Reserve NV.
3.Vinul are un gust mai bun odată cu vârsta.
Majoritatea vinurilor albe sunt făcute pentru consum imediat. În ceea ce privește roșul, 90% + din vinuri sunt făcute pentru consum în termen de 5 ani de la lansare. În ciuda credinței populare, multe vinuri merg de la tinere la trecute. Cu alte cuvinte, ele nu „îmbătrânesc grațios” în sticlă. Trec de la proaspăt la învechit(calitate slaba) după câțiva ani.
Vinurile cu fructe concentrate, aciditate solidă, tanini structurati se pot îmbătrâni bine. Grand cru Bordeaux de calitate (și scump) este un exemplu. Numai cei mai buni struguri sunt folosiți pentru a face vinul grozav. În funcție de recolte și producători, aceștia pot îmbătrâni 10-30 de ani. Aceste vinuri reprezintă <10% din producția globală totală.
Sfat util: vinurile albe de zi cu zi ar trebui consumate în termen de unu până la trei ani de la lansare pentru cea mai bună plăcere. Vinurile roșii de zi cu zi ar trebui să fie consumate în primii 1 până la 3 ani pentru cea mai bună plăcere. Vinurile Roșii cu preț mediu (peste 80 RON) pot fi păstrate la 3-5 ani după anul de producție. Vinurile Roșii mai bune (peste 150 RON) pot dura 5-8 ani.
2.Cumpără acum. Vinul matur costă mai mult.
Prețul vinului său este afectat de starea pieței, mult mai mult decât de vârsta sa. Dacă un vin nu este foarte solicitat, prețul acestuia nu va crește prea mult cu timpul. De aceea, putem găsi câteva vinuri de Bordeaux din 1986 sub 200 RON.
Pentru vinul de zi cu zi care este produs în cantități mari, prețurile acestuia nu vor crește mult decât dacă piața a epuizat oferta. Pe de altă parte, prețurile pentru vinul fin, tânăr și cu producție limitată, precum La Tache din RDC, poate crește cu 80% în termen de un an, determinat de cerere.
Sfat util: atunci când cumpărați vinuri pentru pivniță / colecție, investiți în vinuri cu cerere mare la nivel global (și cu o ofertă redusă). Acestea sunt vinurile care vor crește în valoare.
1.Deschideți sticla pentru a lăsa vinul să respire.
Desfacerea unei sticle de vin și lăsarea să stea timp de o oră este cu siguranță cea mai proastă modalitate de a trata vinul . Nu numai că nu poți bea vinul timp de o oră, metoda de aerare este ineficientă. Gatul îngust împiedică pur și simplu aerul să deschidă buchetul vinului . A lăsa vinul să respire în pahar este mai eficient decât a-l lăsa să stea in sticla.
Sfat util: utilizați un decantor dacă doriți să aerați vinul. Sau lăsați-l să se deschidă încet în pahar.