Strugurii roșii și albi populari

Obiectivele lecției:

Cunoașteți strugurii de bază, personalitățile lor și perioada optimă de băut. Știți ce să cumpărați / comandați în restaurant. Asociați strugurii cu regiunile viticole.

bill-williams-eq5O0oPSEZE-unsplash
pexels-andrew-taylor-3373945

Struguri roșii comuni

Acești 5 struguri roșii pot fi găsiți în majoritatea meniurilor  restaurantului. Fiecare strugure are un caracter unic. Încercați fiecare tip pentru a ști care vă place.

  1. Cabernet Sauvignon – Regele strugurilor roșii

Cunoscut ca regele vinurilor roșii, este strugurele primar din Bordeaux francez. Cea mai asociată aromă este coacăze negre, cea mai în vârstă ar putea avea indicii de cedru și trabuc. Intensiv, complex și corpolent în cele mai bune condiții, coloana vertebrală tanică înaltă a Cabernet Sauvignon permite ca aroma sa să se îmbunătățească odată cu îmbătrânirea.

Perioada optimă de consum: 10+ ani pentru Bordeaux Grand Cru Classe (Bordeaux francez de calitate superioară). 2-6 ani pentru cele mai puțin complexe.

Regiuni recomandate: Bordeaux (Franta). Napa, Sonoma (SUA). Barossa Valley, Hunter Valley (Australia).

  1. Merlot – “Cabernetul fără durere”

Merlot este adesea cunoscut sub numele de „cabernetul fără durere”. Comparativ cu cabernet sauvignon, este mai puțin tanic, mai rotund și cu corp mediu. Aromele asociate frecvent sunt cireșele negre și prunele. Mulți producători folosesc Merlot pentru a „rotunji” o sticlă de cabernet sauvignon. Pomerol și St Emilion (regiunile Bordeaux) folosesc Merlot ca struguri primari.

Perioada optimă de consum: Multe sunt perfecte pentru consum între 2-6 ani. Un Merlot complex poate îmbătrâni bine timp de peste 10 ani.

Regiuni recomandate: Pomerol, St Emilion (Bordeaux, Franta). Napa, Sonoma (SUA).

merlot
  1. Pinot Noir – O indulgență sexy

Dacă ați vizionat filmul „Sideways”, veți ști că Pinot Noir la cel mai bun nivel este ceresc – fructat și floral, cu textură mătăsoasă, delicat și aromat, cu un gust persistent de zmeură. Este rubiniu și translucid în culori și parfumuri de zmeură, cireșe și violete. Pinotul american tinde să fie mai fructuos; Burgundy francez este mai pământeasc și mai picant. Pinot Noir de Noua Zeelandă poate fi învechi in stejar  și poate avea aroma dulce de condimente.

Perioada optimă de consum: În general, consumate de tinere (peste 6 ani). Cele complexe (Richbourg) pot fi în vârstă de peste 10 ani.

Regiuni recomandate: Burgundy (Franta). Sonoma Valley, Oregon (SUA). Central Otago (Noua Zeelandă).

  1. Syrah – Piperat si intens

Strugurele din spatele vinului Hermitage francez. Intens, picant, corpolent și piperat. De culoare roșu închis intens, vinul are o natură tanică. Pe măsură ce îmbătrânește, adoptă o textură mai fină și parfumuri de mure dulce.

Perioada optimă de consum: 5-15 ani.

Regiuni recomandate: Rhône de Nord (Franța). Valea Barossa, Valea Hunter (Australia).

  1. Zinfandel – Strugurele de forta american

Există o mare varietate de zinfandel  roșii: de la foarte sec la sec, de la corp ușor până la corp moderat și fructat până la picant. Vinurile Zinfandel roșii mai bune sunt mai bogate, mai întunecate și moderate tanic. De asemenea, sunt mai netede ca textură și parfum de zmeură și mure picante.

Perioada optimă de consum : In general consumate de tinere (< 5 ani).

Regiuni recomandate: În toată  SUA. Italia (cunoscută sub numele de Primitivo).

Struguri albi comuni

  1. Chardonnay – Regele Albilor

Chardonnay este cabernet sauvignon în lumea vinurilor albe. Cu corp, bogat și complex în gust și aromă. În funcție de regiuni, aromele variază de la lămâie, miere, măr verde, kiwi, pepeni până la stejar și alune de padure. California Chardonnay, care se bucură de soare și se coace complet, este bine cunoscut pentru textura lor plină de corp și untos. Chardonnay francez, având un climat mai răcoros, este mai subtil..

Perioada optimă de consum: Majoritatea sunt destinate plăcerii timpurii (în decurs de 5 ani). Cele  mai complexe precum Burgundy Alb  poate fi cel mai bine savurate în  6-10 ani.

Regiuni recomandate: Chablis, Cote de Beaune (Burgundia, Franța). Valea Sonoma, Carneros (SUA). Margaret River (Australia).

  1. Sauvignon Blanc – Aromatic și clar

Delicios aromat cu arome distincte ierboase, piersici și pepene galben. Sec, acid, cel mai bun sauvignon blanc oferă un final lung.  Sauvignon Blanc francez , Sancerre și Pouilly-Fume din Valea Loarei, sunt mai acide, ierboase și mai acidulate. Sauvignon Blanc de Noua Zeelandă, care beneficiază de climatul său prietenos, este mai aromat, cu note de pepeni și floral.

Perioada optimă de consum: Destinat consumului timpuriu . Cel  mai bine băut  în termen de 1-3 ani de la recoltare.

Regiuni recomandate: Marlborough (Noua Zeelandă). Napa Valley (SUA). Valea Loarei (Franța). Valea Casablanca (Chile).

  1. Riesling – Versatil și bun pentru imbatranit

Deși este asociat în mod obișnuit cu vinul dulce german, nu toate Riesling-urile sunt dulci și nici din Germania. Alsacia și Australia au dezvoltat Riesling distinctiv. Cu corp ușor, curat, Riesling are un buchet variabil, de la măr, piersici, tei, până la mineral. Rieslingul are o natură extrem de acidă, ceea ce înseamnă că sunt parteneri alimentari excelenți și îmbătrânesc bine.

Perioada optimă de consum: Se poate consuma de tineri. Rieslingul complex poate îmbătrâni peste 10 ani și va câștiga note de benzină pe măsură ce îmbătrânesc.

Regiuni recomandate: Mosel (Germania). Alsacia (Franța). Eden Valley, Clare Valley (Australia).

Vă rugăm să rețineți că regiunea recomandată este doar punctul de plecare. Există o mulțime de regiuni bune pentru fiecare soi de struguri.

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart