Șampania, Un ghid practic

10 sfaturi practice care vă pot spori aprecierea pentru șampanie!

pexels-inga-seliverstova-3394310

1. Temperatura de servire:

Serviți sampania rece pentru o mai bună plăcere. In interiorul unei sticle de șampanie se gaseste o presiune de 6 atmosfere (aceeași cantitate ca în anvelopele unui autobuz cu punte dublă). Când este deschisa calda , dopul poate deveni un adevarat proiectil. Mai rău, dioxidul de carbon scapă foarte repede iar sticla de șampanie se va rasuflata foarte repede.

Temperatura optimă de servire pentru șampania non-vintage este de 6 ° C  și de (8 ° C) pentru șampania premium vintage. Când este servită prea caldă, Sampania se va rasufla  foarte repede.

2. Cum se deschide o sticlă de șampanie?

Pentru a deschide o sticlă de spumant, păstrați o mână pe dop pentru a-l împiedica să zboare. Rotiți sticla.

3. Paharul: Fluta este paharul perfect pentru șampania de zi cu zi, care nu este vintage.

Pentru a vă bucura mai bine de aroma unui șampanii de top, puteți încerca să folosiți un pahar mic de vin alb pentru șampania complexă.

4. Pentru a păstra șampania deschisă proaspătă mai mult timp,

scufundați sticla deschisă într-o găleată de gheață. Dioxidul de carbon (bulele) rămân mai bine în vin la rece.

pexels-charlotte-may-5947021

5. Perioada de băut:

Șampaniile pot fi clasificate ca vintage (cu un an pe sticlă) și non-vintage (cu „NV” marcat pe sticlă).

Șampaniile non-vintage sunt create prin amestecarea vinurilor de bază din anii diferiți pentru a obține o calitate consistentă, specifice cramei. Șampaniile non-vintage sunt cel mai bine savurate în 3-5 ani de la imbuteliere . Șampaniile obișnuite  non-vintage includ nume precum  Moet & Chandon, Veuve Clicquot, Drappier și Piper-Heidsieck.

Șampania vintage  trebuie făcută din struguri recoltați în anul declarat, astfel tinde să reflecte caracteristicile anului de recoltare. Topul șampanilor vintage se bucură cel mai bine la 8-15 ani de la lansare.

6. Cunoașteți-i gustul din etichetă:

s-ar putea să întâlniți o șampanie dulce și alta sec. Există termeni care indică nivelul de dulce într-o șampanie (vezi tabelul de mai jos). Norma este brut, cu 0-15 g zahăr pe litru, în funcție de producători.

Termenii etichetei

Gustul si continutul de zaharuri

Brut Nature / Brut Zero

Bone dry cu 0-2 g zahar / litru

Extra Brut

Very dry cu 0-6 g zahar / litru

Brut

Very dry to dry cu 0-15 g zahar / litru

Sec / Dry

Medium-dry cu 17-35 g zahar / litru

Demi-Sec

dulce cu 33-50 g zahar / litru

Doux

Extra dulce cu 50+ g zahar / litru

7. Afla-i stilul din etichetă:

Deși majoritatea șampaniilor sunt fabricate dintr-un amestec de 3 struguri. Există acelea care sunt fabricate pur din struguri albi sau pur din struguri roșii. Blanc de Blanc este fabricat exclusiv din struguri albi Chardonnay. Este mai definit, elegant și acidic decât o șampanie obișnuită făcută din cei trei struguri. Blanc de Noir, pe de altă parte, este fabricat exclusiv cu struguri roșii Pinot Noir și Pinot Meunier.

Șampaniile roze sunt de culoare somon până la roz. Există două moduri de a face șampanie roze. Prin adăugarea de vin roșu Pinot Noir cu o  baza spumantă clară; sau macerând vinul de bază cu coaja de struguri negri pentru o perioadă scurtă de timp pentru a obține culoarea. Prima metodă de amestecare este cea mai frecvent utilizată.

8. Recunoașteți gama de lux:

există peste 100 de companii care produc șampanie. Este util să cunoașteți Prestige Cuvée sau Tête de Cuvée (partea de lux a soiului) pentru fiecare marcă. De exemplu, Dom Perignon este Cuvee Prestige din Moët et Chandon, iar Cristal este vârful liniei pentru Roederer. Prestige Cuvée este fabricat din cei mai buni struguri, de obicei folosind doar un amestec de Chardonnay și Pinot Noir.

9. Găsirea valorii:

Majoritatea șampaniilor de pe piață sunt fabricate din struguri cumpărați. Este din ce în ce mai la modă să cauți șampaniile de la  cultivatori, produse de aceeași moșie care deține podgoriile și a cultivat strugurii. Proprietățile păstreaza struguri de bună calitate și  supravegheaza producția de la podgorie la îmbuteliere. Acestea sunt cea mai bună valoare pentru bani.

Producătorii sunt cunoscuți sub numele de cultivatori-producători. Căutați micul “RM” pe o etichetă de șampanie. Printre mărcile excelente de șampanie cultivate se numără: Jacque Selosse, Egly-Ouriet, Pierre Gimonnet și Chartogne-Taillet.

10. O alternativă mai ieftină:

Dacă vă place șampania, dar preferați o alternativă la prețuri mai mici, aventurați-vă în Cremantul francez, Franciacorta italiană, Cava spaniolă sau strălucitoarele din Lumea Nouă. Căutați termenii „methode champenoise” sau metoda tradițională sau metado classico pe sticlă. Înseamnă că sunt fabricate într-o metodă similară, cu a doua fermentare care se întâmplă în sticlă.

pexels-kseniia-lopyreva-4959844

Alternative de șampanie

Producători de încredere

Italian Franciacorta

Bellavista, Ca del Bosco, Ferrari

Spanish Cava

Freixenet, Segura Viuda, Codorniu

American Sparkling

Domaine Carneros, Domaine Ste Michelle

Franciacorta italiană folosește aceleași struguri ca șampaniile. Cava spaniolă folosește struguri spanioli locali, astfel încât gustul va fi diferit.

Cuvinte de final …

Piața șampaniei este puternic condusă de publicitate și marketing. Moet & Chandon și Veuve Clicquot reprezintă 50% + din piața mondiala. Puțin știm ca atunci când cumpărăm o sticlă de Moet, o mare parte din ceea ce plătim se îndreaptă spre marketing și publicitate.
Data viitoare, incearca  o sampanie de la cultivator. Poate costa mai mult sau mai puțin, dar cel puțin nu plătiți pentru marketing.

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart