Regiunile viticole din Italia

Fiind cea mai diversă țară producătoare de vin, Italia are mii de soiuri de vin și peste 300 de DOG. Ne vom concentra asupra celor trei regiuni cheie: Piemontul în nord-vest, Veneto în nord-est și Toscana centrală. De asemenea, vom arunca o privire rapidă în sudul Italiei. La fel ca sudul Franței, este o regiune cu potențial.

Clasificarea Calitatii

 • Similar cu Franța, Italia clasifică vinul în 4 niveluri de calitate:
 • Vino da Tavola (Vin de masa): Aceasta este categoria de cea mai mică calitate. Se impune o reglementare minimă (sau nu). De exemplu, data vintage nu este necesară. De asemenea, nu poate exista nicio asociere cu regiunea de productie.
 • Indicazione Geografica Tipica (IGT):  Această categorie a fost creată pentru a include vinul de calitate produs într-o regiune DOC, dar nu respectă criteriile sale. De exemplu, SuperTuscans (Sangiovese amestecat cu Cabernet Sauvignon) ar intra în această categorie.
 • Denominazione D’Origine Controllata (DOC): Vinul se supune reglementărilor regionale rigide privind soiul de struguri, producțiile la hectar, cerința de îmbătrânire și metodele de vinificare.
 • Denominazione D’Origine Controllata E Garantita (DOCG): O categorie pentru cele mai prestigioase subregiuni din DOC. Stilul distinctiv, reputația denumirii și succesul comercial sunt criteriile suplimentare.

Sistemul italian de clasificare a trecut prin runde de îmbunătățire. În comparație cu Franța, unde o treime din vinul produs se încadrează în categoria AOC, doar 14% din vinul italian este calificat DOC / DOCG. Există 300 de DOC și aproximativ 32 de DOCG. Majoritatea (peste 75%) din vinul italian se încadrează în categoria vino da tavola.

Cunoștințe utile despre eticheta vinului

Bine de știut când citiți etichetele de vin italiene:

Vinurile DOC si DOCG pot fi denumite in diferite feluri:

  • Prin denumire: de exemplu Barolo sau Brunello di Montalcino..
  • După varietate plus regiunea de origine: de exemplu Nebbiolo d’Alba.
  •  După culoare (pentru amestecuri) plus regiunea de origine: de ex. Rossi di Montalcino este fabricat dintr-un amestec de struguri roșii de la Montalcino.
 • Classico indică, în general, o subregiune mai prestigioasă. Valpolicella Classico, de exemplu, este regiunea cunoscută pentru Valpolicella superioară. Similar pentru Soave Classico.

Riserva si Superiore nu asigura calitatea. Riserva implică îmbătrânire suplimentară, iar superior înseamnă un nivel mai ridicat de alcool. Având în vedere că Italia are 300 de DOC, aceste cuvinte sunt informative, dar cu siguranță nu indică calitatea vinului.

Piedmont

Piemontul este cea mai cunoscută regiune viticolă italiană, găzduind apreciatele (și scumpe) subregiuni Barolo și Barbaresco. Este, de asemenea, casa strugurilor Nebbiolo, Barbera și Dolcetto.

Vinurile pe bază de Nebbiolo precum Barolo și Barbaresco sunt intense, tanice și complexe. Foarte tanice, aceste vinuri beneficiază de o îmbătrânire îndelungată și sunt cel mai bine însoțite de mâncare. În ciuda faptului că provin din același strugure, terroirul și tradițiile locale au dat fiecăruia un stil unic. Barolo este mai intens, amintind de gudron. Barbaresco este mai mai fructat.

Barbera, în comparație cu Nebbiolo, este mai ușor, mai puțin tanic și mai acid. Este cel mai plantat strugure din Piemont, producând o varietate de vinuri (ușoare până la dense,  până la spumant). Alba, Asti și Monferrato sunt trei subregiuni din Piemont bine cunoscute pentru aceasta.

Dolcetto este un alt strugure comun în regiune. Deși înseamnă literalmente un lucru dulce, Dolcetto este sec. Este mai ușor, cu o textură catifelată, mai puțin tanic și mai fructuos decât Nebbiolo și Barbera. Alba, Acqui și Asti sunt trei regiuni care își dau numele Dolcetto (de exemplu, Dolcetto d’Abla, Dolcetto d’Acqui și Dolcetto d’Asti).

 • În ciuda roșurilor sale umbrite, Piemontul are, de asemenea, trei albe celebri:
 • Spumantul  Asti Spumante este unul dintre cele mai exportate vinuri italiene.
 • Cortese di Gavi, un alb sec, slab, făcut din struguri Cortese – este descris de Hugh Johnson (un renumit scriitor de vinuri) drept „cel mai prestigios vin alb din Italia”.
 • Arneis di Roero in competitive cu  Pinotul Blanc din Franța cu aroma sa extrem de aromată, de migdale.

Tuscana

Toscana este una dintre primele regiuni viticole din Europa. Este, de asemenea, una dintre cele mai importante regiuni producătoare de vin din Italia (după Piemont). În ciuda producției multor soiuri de vin, Toscana este cunoscută mai ales pentru: Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano și Carmignano. Tabelul de mai jos descrie principalele soiuri de struguri și stilul lor.

Regiune/ Vin

Strugurii Principali

Stilul

Chianti

Sangiovese (se amestecă cu până la 7 alți struguri)

Roșu plin de corp, ușor amar, cu note de lemn dulce.

Brunello di Montalcino

100% Sangiovese

Coloana vertebrală bogată, puternică, complexă, cel mai bun cu îmbătrânirea.

Vino Nobile di Montepulciano

Sangiovese (se amestecă cu  alți 3 struguri)

Mai moale și mai ușor de băut decât Brunello di Montalcino.

Carmignano

Sangiovese (amestecat cu  Cabernet Sauvignon)

Cu corp, complex, mai puțin acid decât Chianti.

Chianti este, de asemenea, regiunea în care sunt produse cele mai multe super toscane. SuperTuscans sunt vinurile italiene netradiționale care folosesc Cabernet Sauvignon ca amestec. Clasificarea IGT a fost creată pentru a le recunoaște calitatea.

Tre Venezia

Tre Venezia este numele colectiv dat celor trei regiuni viticole din apropierea orașului Veneția: Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige și Veneto.

Veneto este cea mai mare subregiune din nord-est.

Vin și struguri din Veneto

Soave

Un vin alb ușor, simplu, realizat din Garganega și Trebbiano.

Bardolino

Un roșu deschis făcut din Corvina, Rondinella și Molinara.

Valpolicella

Un roșu deschis din Corvina (amestecat cu Molinara și Rondinella)

Amarone

Roșu intens, corpolent, aromat, fabricat din Corvina.

Prosecco

Vin spumant, demi-dulce, făcut din struguri Prosecco.

Trentino-Alto Adige produce diversi struguri. DOC din Alto Adige permite până la 19 varietăți. Alto Adige, Santa Maddelena, Trentino și Rotaliano sunt vinurile cele mai frecvent exportate din această regiune. Vinul este de obicei denumit de soiuri. Schiava este roșu predominant. Teroldego Rotaliano (obținut din strugurii autohtoni Teroldego) este considerat unul dintre cele mai bune vinuri din această regiune.

Fiuli-Venezia Giulia este mai bine cunoscut pentru vinurile sale albe decât roșii. Pinot Grigio, Sauvignon Blanc și Pinot Bianco sunt cultivate, deși regiunea este cea mai mândră de Tocai – strugurii săi nativi. La fel ca Trentino-Alto Adige, vinul este de obicei numit de soiuri.

Sudul Italiei

 • Odată preconizat ca o regiune care produce vinuri ieftine și mediocre. Sudul Italiei a trecut prin multe schimbări cu mulți producători de calitate și vinuri de viitor. Câteva vinuri bune DOCG / DOC și bune:
 • Salice Salentino: Roșu corpolent, fructat, făcut din struguri regionali Negroamaro..
 • Taurasi: Cunoscut sub numele de Barolo din sud, un roșu corpolent din struguri regionali Aglianico.

Vermentino di Sardegna: un alb sec din struguri Vermentino.

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart