Degusta un vin ca un profesionist

Obiectivele lecției:

Invață ce să cauți într-un pahar. Fii un băutor de vin încrezător în mediul social.

Degustare de vin în 3 pași

Degustarea profesională a vinului poate fi descompusă în 3 pași simpli: Observați, mirosiți și gustați.

1.  Aspect

Cum: Înclinați paharul, astfel încât să puteți arunca o privire bună atât la culoarea miezului, cât și la culoarea de pe margine. Faceți acest lucru pe un fundal alb pentru a obține o vizualizare obiectivă.

Ce anume sa cauti:

Claritate – Este vinul limpede? incețosat sau tulbure poate indica o fermentare nedorită care apare în sticlă, deci un vin defect.

Culoare — Este verde lămâie, galben sau auriu? Este violet, rubiniu, granat sau maro? Un vin roșu tânăr trebuie să aibă culoarea violet sau rubiniu. Un vin alb tânăr va avea indicii de verde pe marginea sa.

Dacă un vin sec are culoarea maro. Aveți grijă la degustare. Este fie foarte vechi, fie poate fi oxidat (pe care veți dori să îl returnați dacă sunteți într-un restaurant).

Puteți vedea „picioare” sau lacrimi alunecând pe partea laterala al paharului ? În ciuda convingerilor comune, picioarele nu sunt un indicator al calității. Este un fenomen cauzat de evaporarea alcoolului într-un ritm mai rapid și având o tensiune superficială mai mică decât apa. Picioarele sunt împinse în sus pe pahar de tensiunea superficială crescută înainte de a fi trase în jos de gravitație.

Există sedimente, reziduuri întunecate în sticlă? Sedimentele sunt foarte frecvente într-o sticlă în curs de dezvoltare sau matură. Pe măsură ce vinul roșu îmbătrânește, el dezvolta culoarea sub formă de sedimente pigmentate. Deși este sigur pentru consum, majoritatea somelierilor și iubitorilor de vin preferă să decanteze vinul pentru a filtra sedimentele.

Dacă este un spumant sau șampanie, observați bulele din pahar? Sunt aceste mărgele mici sau bule mari? Un spumant de bună calitate tinde să aibă margele mici (asemănătoare punctelor).

2. Aroma

Cum: Dați paharului o răsucire (doriți să faceți acest lucru printr-o mișcare circulară și rămâneți într-o direcție pentru a evita să notați vinul ca prea gros). Învârtirea paharului crește interacțiunea vinului cu oxigenul, care va elibera molecule aromatice și va îmbogăți experiența de degustare.

Ce anume sa cauti:

Curăţenie — Ia o adulmecare rapidă. Determinați dacă sticla este bună.

Miroase fructat și proaspăt? Dacă da, semne ale unui vin bun. Există note de cutie de hârtie care ar putea indica un vin plin (rău)? Există vreun semn al unei arome de sherry care ar putea indica un vin oxidat (rău)?

Dacă vinul este curat (nu este defect), luați un miros generos pentru a obține un bun simț al caracterului său aromatic.

Categoriile comune de arome sunt de fructe, florale, pe bază de plante, vegetale și stejar. Exemple de impresii specifice sunt murele pentru fructe, trandafirul pentru florale, cedru și nucșoară pentru influența stejarului. Începeți să vă familiarizați cu categoriile mai largi de arome și, în cele din urmă, lucrați la impresii specifice. În cele din urmă treceți la impresia specifică, cu ajutorul tabelului nostru  cu arome de vin.

3. Simţul gustului(paleta)

Cum: Luați o înghițitură generoasă și învârtiți vinul în jurul limbii. Este important să  învârtim, deoarece senzorii noștri pentru amărăciune, aciditate, săruri și dulceață se află în diferite zone ale limbii noastre. Numai prin învârtirea vinului în gură putem prelua pe deplin profilul său diferit de aromă.

Degustătorii de vin profesioniști își tuguie buzele, inspiră aerul și lasă vinul să se deschidă puțin în gură. Inspirarea aerului permite ca aroma să lovească receptorul olfactiv care se află în partea din spate a nasului, sporind experiența de degustare.

Ce anume sa cauti:

Corp: Care este greutatea vinului pe paleta ta ? Este corpul ușor, mijlociu sau corpolent.

De multe ori cer elevilor să compare cu laptele. Corpul ușor este ca laptele degresat, apos și ușor. Corpul mediu este ca laptele plin. Corpul plin  este ca smântâna, bogat și vine cu o senzație solidă de greutate.

Dulceaţă: Cuvântul „sec” este de obicei folosit greșit. Uscat în lumea vinului nu înseamnă amar, ci pur și simplu nu este dulce. Majoritatea vinurilor roșii sunt uscate.

Alcool: Câtă căldură poți simți în fundul gâtului? Vinurile făcute într-un climat cald au, în general, un alcool mai mare decât vinurile produse într-un climat răcoros.

Tanin: Există un sentiment de ciudat în gura ta? Ți se usucă gura? Buzele tale sunt lipite de gingia ta? Acestea sunt sentimentele unui vin foarte tanic.

Taninurile provin din piei de struguri, tulpini, sâmburi, precum și din expunerea la stejar. Dă structură unui vin roșu. De asemenea, servește ca conservant natural în vinuri, ajutându-i să îmbătrânească. Soiurile de struguri au niveluri diferite de tanin. Pinot Noir, de exemplu, este mai puțin tanic decât Cabernet Sauvignon.

Majoritatea vinurilor albe tinere au un contact minim cu coji / tulpini de struguri, nu au prea multi tanini. Vinurile Albe  care au suferit o maturare în stejar nou (de exemplu, un Grand Cru alb de Burgundia) ar avea niște tanini.

Aciditate: O aciditate bună conferă vinului o coloană vertebrală bună, precum și senzații de prospețime și prospețime.

Aromă: Ce arome puteți gusta? Este direct sau puteți identifica straturi de arome?

Lungime și gust final : Cât timp persistă vinul în gură după ce l-ai înghițit (sau scuipat)? Numărați în câteva secunde. Un vin bun va dura 10 secunde; Un vin minunat poate dura peste 30 de secunde! Finalul  unui vin descrie caracterul lungimii. Este curat, este amar sau este mentol?

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart