Chardonnay vs. Sauvignon Blanc vs. Riesling

Obiectivele lecției:

    • Cunoașteți tipurile de bază de vin alb
    • Aflați cum să descrieți și să diferențiați vinurile albe
    • Știți ce să comandați într-un restaurant
    • Explorați preferința paletei

Pregătirea lecției

Pregătiți o sticlă de Sauvignon Blanc, o sticlă de Riesling și o sticlă de Chardonnay dintr-o recoltă recentă. Dacă puteți, alegeți un vin în bugetul de 40 RON – 80 RON.

Degustarea vinurilor unul lângă altul vă va ajuta să comparați, să înțelegeți și să vă amintiți caracteristicile lor unice. Folosirea unei recolte tinere va evidenția caracteristicile lor principale. Bugetul este de a elimina vinurile de masă și de a profita la maximum de acest exercițiu  de degustare.

Degustare de vin alb

Amintiți-vă cei 3 pași pentru degustarea vinului – observați aspectul acestuia, mirosiți-i aroma și gustul, evaluând diferite componente. (Consultați tehnicile de degustare a vinului)

Să parcurgem fiecare pas comparând cei trei struguri albi pentru a experimenta diferențele lor in caracteristici.

Aspect

Aranjați cele trei pahare de vin cu Sauvignon Blanc în stânga, Riesling în mijloc și Chardonnay în dreapta.

Observați culoarea fiecărui vin. Rețineți că Sauvignon Blanc are cea mai mare intensitate a culorii, în timp ce Chardonnay are cea mai profundă intensitate a culorii.

În plus, culorile lor sunt diferite nuanțe de lămâie. Sauvignon Blanc’s este verde-lămâie, risling, probabil lămâie pală, în timp ce chardonnay poate fi o lămâie medie sau auriu pal. Apoi înclinați paharul, observați dacă există vreo diferență de culoare la margine.

Aroma

Faceți o verificare rapidă  înainte de a inspira aroma  celor trei vinuri  pentru un miros generos. Începeți cu Sauvignon Blanc, apoi Riesling și, în cele din urmă, Chardonnay.

Pe Sauvignon Blanc, remarcați aroma intensă. Nasul se simte „verde”, cu note de citrice, ierboase, și note de flori. Dacă sticla de Sauvignon Blanc provine dintr-un climat cald, este posibil să puteți observa note de pepeni.

Trecând la Riesling, rețineți că nu este la fel de intens ca Sauvignon Blanc pe nas. Aceasta este diferența de caracter. Sauvignon Blanc este foarte aromat, în timp ce rislingul este mai neutru (la fel ca Ginul și Vodka pe aromă). Vedeți dacă puteți observa note de mere, piersici, tei, și / sau minerale.

Pe Chardonnay, nasul ar trebui să se simtă diferit. Cele mai multe chardonnay sunt îmbătrânite în stejar, ceea ce îi conferă o aromă de vanilie, cedru și, eventual de nuci. Puteți prelua note subtile  de lămâie, mere verzi și, eventual, pepeni?

Paleta

Oferă celor trei vinuri o înghițitură bună în aceeași ordine. Evaluează componentele cheie: corp,dulceață, alcool, aciditate, intensitatea aromei și lungime / finisaj. Sauvignon Blanc și Chardonnay ar trebui să fie seci. Rieslingul dvs. este sec sau ușor dulce?

Figura de mai jos compară și contrastează cei trei struguri nobili în culori, gust și parteneri.

Rețineți cum Sauvignon Blanc este mai ușor în corp decât Chardonnay. Rieslingul, în funcție de locul în care este făcut, poate fi sec sau dulce. Corpul său poate varia, de asemenea.

Asocierea de vinuri și alimente

Sauvignon Blanc, cu aciditate ridicată, poate fi un partener perfect pentru o gamă variată de feluri de mâncare. Aciditatea sa ascuțită vă va curăța paleta. Combinarea clasică include crustacee (stridii, scoici, creveți), pește (cel mai bine ușor la grătar sau la cuptor), salată și o gamă largă de aperitive.

La fel de ridicat în aciditate, dar mai bine rotunjit în corp (corp mediu în majoritatea cazurilor), Riesling se poate asocia bine cu o gamă variată de fructe de mare, aperitive și bucătărie asiatică. Unele regiuni fac o versiune ușor dulce, care poate fi un partener perfect  pentru sushi, curry, bucătărie tailandeză picantă și indiană.

Chardonnay, adesea imbatranit in stejar, are cel mai plin corp dintre cele trei struguri nobili albi. Chardonnay se asociază bine cu feluri de mâncare cu unt, scoici cu unt sau halibut prăjit în tigaie, de exemplu. De asemenea, se asociază bine cu multe feluri de mâncare cu paste, precum și cu carne de porc prăjită. Evitați asocierea unei sticle complexe  de Chardonnay cu crustacee crude.

Explorarea preferinței tale pentru gust

Este important să vă cunoașteți gustul, astfel încât să nu cumpărați o sticlă care nu vă place sau să comandați un pahar greșit în restaurant.

Dintre cele trei vinuri albe, care este preferatul tău? Există unul care să nu-ți placă?

Să mergem un nivel mai profund – ce vă face să preferați un anumit vin alb? Este aciditatea mare / scăzută? Este corpul plin / usor? Sunt categoriile de fructe?

Amintiți-vă caracteristicile cheie ale acestor trei struguri. Mai important, înțelegeți ce caracteristici apreciați într-un vin.

Nu în ultimul rând, rețineți că aprecierea noastră față de vin se schimbă în timp .. ceea ce apreciem acum poate să nu fie ceea ce ne place mai târziu. Să păstrăm o minte deschisă și să continuăm explorarea!

Gasiti un rezumat mai jos pentru a surprinde ceea ce ar trebui să vă amintiți despre aceste soiuri importante de struguri de vin alb:

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart