Cele 9 stiluri principale de vin

Vin spumant

Vin alb cu corp ușor

Vin alb plin de corp

Vin alb aromat (dulce)

Vin Roze

Vin roșu cu corp ușor

Vin roșu cu corp mediu

Vin roșu plin de corp

Vin de desert

pexels-polina-kovaleva-7270289

Pe cât de divers este vinul, majoritatea sticlelor pot fi clasificate în 9 stiluri diferite. Odată ce ai gustat un exemplu din cele 9 stiluri, vei obține o bună înțelegere a vinului în ansamblu.

Este important să rețineți că există multe nuanțe și diferențe subtile (și câteva excepții). Acestea fiind spuse, dacă tocmai începeți, acesta este un mod minunat de a face acest lucru.

Vinul spumant

Istoric : Dacă îți place deja vinul spumant,  felicitari pentru gustul tău rafinat. Acest vin a apărut pentru prima dată în Franța și este sinonim cu regiunea Champagne. În ciuda atracției slabe a multor opțiuni dintr-un magazin alimentar , vinurile spumante sunt cele mai provocatoare din punct de vedere tehnic și vinurile care consumă mult timp pentru productie .

Ce sa incerc?  Șampania este adesea prea restrictivă la preț, așa că, în schimb, țineți ochii deschiși pentru sticlele spumante de  Brut (adică nu sunt dulci), cum ar fi Cava, Prosecco.

Vin alb cu corp ușor

Istoric : Aceste vinuri albe seci, ușor de băut sunt unele dintre cele mai vândute vinuri din lume (chiar dacă vinurile roșii primesc mai multă atenție). Alburile ușoare sunt ca „berea de vin” și, din acest motiv, sunt perfecte pentru a bea cu majoritatea alimentelor. Unele dintre aceste vinuri sunt perfecte pentru iubitorii de savoare (cum ar fi Sauv. Blanc și Grüner) cu arome de plante verzi de agriș și ardei gras.

Ce sa incerc ? :Vinurile care se încadrează în această categorie includ Pinot Gris (aka Pinot Grigio) și Sauvignon Blanc, dar includ și multe vinuri mai puțin cunoscute precum Grüner Veltliner, Albariño și Soave („swah-vay”). Aș recomanda să căutați un vin dintr-o regiune cu climat rece (imaginați-vă locurile cu o lună ploioasă din iunie). Climele răcoroase produc unele dintre cele mai bune exemple ale acestui stil ușor și elegant.

Vin alb plin de corp

Istoric: Vinurile albe pline de corp sunt perfecte pentru iubitorii de vin roșu, datorită gustului lor bogat, neted, cu cremă subtilă. Ceea ce le face diferite de vinurile albe ușoare implică, de obicei, tehnici speciale de vinificație, inclusiv utilizarea îmbătrânirii stejarului (la fel ca whisky-urile îmbătrânite, vinul devine mai fin și cu îmbătrânirea în butoi).

Ce sa incerc?:  Alegerea clasică pentru acest vin este Chardonnay și în special Chardonnay dintr-un climat mai cald (cum ar fi California, Spania sau Italia). Pe lângă Chardonnay, o altă opțiune excelentă în acest stil este Viognier.

Vin alb aromat (dulce)

Istoric: Strugurii aromatici sunt unele dintre cele mai vechi soiuri de vin din lume. De fapt, Cleopatra este remarcată pentru dragostea ei pentru Muscatul de Alexandria din Grecia – un vin alb aromat, bogat și minunat. Aceste vinuri au arome explozive, aproape parfumate, care izvorăsc din pahar în nas. Ele pot fi seci  sau dulci, dar majoritatea vor avea un gust dulce datorită tuturor acestor arome de parfum.

Ce sa incerc?: Există multe vinuri aromate grozave de încercat și cele mai multe sunt șocant de accesibile. Câteva exemple dintre acestea includ Moscato d’Asti, Gewürztraminer, Torrontés (minunat dacă vă place un stil mai sec) și Riesling.

Vin roze

 

Istoric Rozeul este un adevărat vin de vinificator, deoarece este produs prin „vopsirea” unui vin doar pentru scurt timp cu piei de struguri de vin roșu. Vinurile roz au fost popularizate pentru prima dată la sfârșitul anilor 1700, când vinurile franceze importate în Anglia au fost numite „Claret” (sună ca „Clairette”) pentru a descrie culoarea lor roșu pal. Astăzi, puteți găsi vinuri roze de toate stilurile (dulci sau sec), făcute din multe struguri diferiți, de la Cabernet Sauvignon la Zinfandel (cunoscut sub numele de Zinfandel alb)

 Ce sa incerc?: În loc de versiunea dulce, încercați un stil roze  mai sec pentru a gusta aromele sale subtile și elegante. Unele dintre cele mai clasice versiuni de roze sec  provin din sudul Franței, în Provence și regiunea Pays d’Oc. Soiurile folosite pentru a face aceste vinuri includ Grenache, Syrah, Carignan și Mourvèdre – care sunt toate soiuri de vin roșu! Deoarece rozeul  este făcut peste tot, poate rămâneți la unul făcut cu unul sau mai multe dintre soiurile menționate mai sus pentru a experimenta un rosé clasic.

Vin roșu cu corp ușor

Istoric: Vinurile roșii cu corp ușor sunt de obicei de culoare palidă (le puteți vedea în pahar) și au tanin foarte ușor.  taninul are un gust astringent în vin și îți usucă gura în același mod în care ți-ai pune o pungă de ceai umedă pe limbă. Din acest motiv, vinurile roșii ușoare sunt unele dintre cele mai râvnite vinuri din lume.

Ce sa incerc?  Clasicul vin roșu deschis pe care majoritatea oamenilor îl cunosc este Pinot Noir, dar, pe lângă acesta, Gamay Noir este un alt vin minunat de încercat în această categorie. Gamay este cel mai cunoscut sub numele unei regiuni în care crește numită Beaujolais.

Vin roșu cu corp mediu

Istoric: Vinurile roșii medii sunt ceea ce îmi place să numesc „vinuri alimentare”. Acestea oferă tone de aromă cu un echilibru de aciditate , ceea ce le face să se potrivească cu o mare varietate de alimente (de la salate la lasagna bogată și brânză). Acestea sunt vinurile perfecte la mijlocul săptămânii pentru iubitorii de vin roșu.

Ce sa incerc?  Există multe soiuri care se încadrează în categoria vinurilor roșii cu greutate medie, așa că, pentru a numi câteva dintre cele familiare, verificați Grenache, Sangiovese, Merlot, Zinfandel, Montepulciano, Cabernet Franc și Barbera.

Vin roșu cu corp plin

Istoric :  Vinurile roșii cu corp sunt cele mai întunecate și mai tanice dintre toate vinurile roșii. Taninul poate suna ciudat și amar, dar taninul din vin se leagă de proteinele din saliva noastră și are un efect de curățare a paletei . Acesta este motivul pentru care un vin roșu îndrăzneț se împerechează atât de minunat cu o friptură suculentă, grasă. Vinurile roșii pline de corp sunt, de asemenea, destul de plăcute și stau singure ca un cocktail.

Ce sa incerc? Fără îndoială că ați experimentat unul dintre aceste vinuri dacă sunteți un iubitor de vinuri, acestea includ Syrah / Shiraz, Cabernet Sauvignon, Malbec și chiar Pinotage. Acestea sunt exemple perfecte de cât de îndrăzneț poate fi un vin.

Vin de desert

Istoric: La mijlocul până la sfârșitul anilor 1800, vinurile dulci erau mai populare decât vinurile seci . De fapt, câteva dintre cele mai exaltate vinuri din lume, de la Sauternes din Bordeaux până la Essencia din Ungaria, sunt practic la fel de groase ca siropul de arțar. Vinurile de desert de astăzi variază de la cele seci la cele dulci și sunt unele dintre cele mai îndrăznețe, cele mai intens aromate (și aromate) vinuri din lume.

 Ce sa incerc? Există multe tipuri diferite de vinuri de desert de explorat, cu toate acestea, dacă puteți începe cu un vin în stil Port sau Sauternais (un vin alb cu recoltare târzie), veți avea o idee  excelentă a ceea ce vinurile de desert pot oferi.

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart