Cel mai rapid mod de a răci un vin

Ai nevoie de un vin rece, ce ai alege?  Il puneți în frigider, în congelator sau într-o găleată?

Intuitiv, se poate opta pentru congelator crezând că are temperatura cea mai scăzută și, prin urmare, trebuie să fie cel mai rapid mod de a răci un vin.

Realitatea este cu totul diferită. Frapiera de gheață este mai eficientă, deoarece apa este un conductor termic mai bun decât aerul convențional (frigider și congelator).

Sfaturile experților despre cum să răciți rapid un vin:

  1. Cel mai bun mod este să umpleți o găleată cu gheață. Adăugați apă și sare. După cum sa menționat mai devreme, apa este un conductor eficient. Adăugarea de sare scade punctul de topire, topeste gheața mai repede și permite un proces de răcire mai rapid. Această metodă poate răci o sticlă de la temperatura camerei în 15 minute!
  2. Dacă nu este disponibilă o frapiera cu gheață și vă grăbiți, atunci răcirea prin congelator ar fi a doua metodă cea mai bună. Mulți recomandă înfășurarea sticlei într-o cârpă umedă, considerând științific că evaporarea apei în congelatorul uscat ar răci vinul mai repede. Cu toate acestea, rezultatele testelor sunt inconsistente, probabil datorită tipului diferit de pânză utilizată. Prea groasă, pânza va deveni un impediment mai mult decât un conductor.

Trebuie să aveți grijă la răcirea unui vin în congelator. Dacă il răciți prea mult, se pot forma cristale de acid tartric (acestea nu sunt dăunătoare, doar că nu sunt plăcute de privit și gustat). Mai rău, vinul ar putea să înghețe și dopul să poată fi împins afară. Evitați congelarea unui vin mai mult de 20 de minute.

  1. Dacă aveți timp, atunci frigiderul este preferat. Durează cel mai mult, poate dura de la una până la două ore. Dar atunci fluctuația de temperatură este mai mică în comparație cu cea a unui congelator, astfel un mediu mai prietenos pentru vin – Șoc mai mic de fluctuație a temperaturii.
  2. Există gadgeturi la îndemână, cum ar fi o husă de gheață . Aceste mâneci înghețate pot menține o sticlă răcită rece pe tot parcursul cinei sau în timpul transportului.

Sfaturi finale

 Fiecare vin are temperatura sa optimă de servire. Evitați refrigerarea vinului prea rece. Și dacă o sticlă este prea fierbinte (da, chiar dacă este vin roșu), puteți oricând să o răciți pentru a atinge temperatura perfectă!

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart