Cabernet Sauvignon vs. Merlot vs. Pinot Noir

Obiectivele lecției:

    • Cunoașteți tipurile de bază de vin roșu
    • Aflați cum să descrieți și să diferențiați vinurile roșii
    • Știți ce să comandați într-un restaurant
    • Explorați preferința paletei

Pregătirea lecției

Pregătiți o sticlă de Cabernet Sauvignon, o sticlă de Merlot și o sticlă de Pinot Noir dintr-o recoltă recentă. Dacă puteți, alegeți un vin în bugetul de 40 RON – 80 RON.

Degustarea vinurilor unul lângă altul vă va ajuta să comparați, să înțelegeți și să vă amintiți caracteristicile lor unice. Folosirea unei recolte tinere va evidenția caracteristicile lor principale. Bugetul este de a elimina vinurile de masă și de a profita la maximum de acest exercițiu  de degustare.

Degustare de vinuri roșii

Amintiți-vă cei 3 pași pentru degustarea vinului – observați aspectul acestuia, mirosiți-i aroma și gustul, evaluând diferite componente. (Consultați tehnicile de degustare a vinului)

Să parcurgem fiecare pas comparând cei trei struguri roșii pentru a experimenta diferențele lor in caracteristici.

Aspect

Aranjați cele trei pahare cu Pinot Noir în stânga, Merlot în mijloc și Cabernet Sauvignon în dreapta.

Observați culoarea fiecărui vin. Rețineți că Pinot Noir are cea mai ușoară intensitate a culorii, în timp ce Cabernet Sauvignon are cea mai profundă intensitate a culorii. În plus, culorile lor sunt diferite nuanțe de roșu. Pinot Noir este probabil să aibă o culoare granat, în timp ce Merlot și Cabernet Sauvignon ar putea fi un rubin strălucitor sau violet.

Apoi înclinați paharul, observați diferența de culoare la margine. Pinot Noir are o margine apoasă. Unele vinuri tinere  Cabernet Sauvignon pot avea o margine purpurie.

Aroma

Faceți o verificare rapidă  a vinurilor și apoi inspirati cele 3 vinuri  ptr un miros generos, începând cu Pinot Noir, apoi Cabernet Sauvignon, înainte de a mirosi Merlot.

La Pinot Noir, observați căpșunile, zmeura și cireșele roșii.

Pe Cabernet Sauvignon, observați diferența de impresie. Este negru în loc de fructe roșii – coacăze negre, cireșe negre și prune întunecate.

Merlotul este ceva intermediar, mai aproape de un Cabernet Sauvignon cu aromă.

Paleta

În scop de comparație, gustați mai întâi Pinot Noir, apoi Cabernet Sauvignon și, în final, Merlot.

Toate cele trei vinuri trebuie să fie seci  (nu dulci). Evaluează fiecare vin în funcție de corp, aciditate, tanin, alcool, intensitate de aromă și lungime.

Figura de mai jos ilustrează diferențele cheie:

Rețineți cât de ușor este corpul Pinot Noir în comparație cu Cabernet Sauvignon. Este important să beți mai întâi Pinot Noir. Bând mai întâi Cabernet, gustul tău ar fi influențat de greutatea sa mai mare și nu te vei putea bucura la fel de mult de delicatețea Pinotului.

În plus, rețineți că Pinot Noir este mai acid; întrucât Cabernet Sauvignon este mai tanic (unul induce mai multă salivă față de acesta din urmă oferă o senzație de gust amar,astringent).

Asocierea de vinuri și alimente

În ceea ce privește asocierea de vinuri și alimente, luați în considerare corpul și textura. Pinot Noir este mai ușor și mai delicat, se asociază mai bine cu vânatul decât o friptură cu aromă mai completă. Un Cabernet plin de corp și stejar, pe de altă parte, ar fi un partener perfect cu friptura de vita și carne roșie.

Mai jos este o listă a perechilor clasice de vinuri și alimente:

Pinot Noir: Carne de vită (slabă, prăjită sau înăbușită), pui, curcan, cotlet de vițel, rață, carne de porc, ciuperci, prepeliță la grătar sau prăjită.

Merlot: friptură, carne de vită (la grătar, prăjită, coaste), miel, carne de porc, pui, rață.

Cabernet Sauvignon: friptură, carne de vită, miel, hamburgeri, orice carne roșie.

Există o zicală tradițională potrivit căreia roșul se potrivește bine cu carnea roșie, iar albul se potrivește bine cu peștele. Încercați să vă aventurați, asociați un Pinot Noir cu un ton la grătar sau un somon la grătar. Tonul și somonul sunt exemple de pești care pot fi asociați cu un vin roșu!

Explorarea preferinței tale pentru gust

Toată lumea are un gust diferit și, prin urmare, poate prefera vinuri diferite. Este important să înțelegeți de ce preferați un vin față de altul. Astfel, putem fi obiectivi atunci când evaluăm vinurile.

Dintre cele trei roșii, care îți place cel mai mult?

Ce-ti place in legatura cu asta? Corpul? Textura? Aroma? Vă amintește anumite impresii?

Amintiți-vă ce varietate vă place și explorați regiunile cheie care se specializează în acel soi pentru a vă aprofunda cunoștințele și aprecierea.

Un rezumat rapid mai jos despre ce ar trebui să vă amintiți despre aceste trei soiuri de struguri de vin roșu:

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart