Bun, rău sau grozav

Toată lumea are o preferință diferită al gustului, astfel încât este necesară obiectivitatea pentru a determina în mod corect dacă un vin este bun, rău sau minunat.

Ce este un vin rău?

A nu-ți placea un vin nu îl face neaparat rău. Un vin este considerat rău în 2 condiții: defect sau dezechilibrat.

Cele mai frecvente defecte de vin sunt oxidarea și contaminarea de plută. Notele asociate sunt sherry / oțet și, respectiv, cutie de carton.

Când degustăm vinul, ne bucurăm de o combinație de fructe, alcool, tanini, aciditate, dulceață și corp. Dezechilibru înseamnă că un element iese în evidență incomod. De exemplu, un vin care lasă senzația de arsură pe gât este dezechilibrat, deoarece intensitatea fructelor și corpul sunt insuficiente pentru a integra alcoolul.

Ce este un vin bun?

Un vin bun nu este defect și are un echilibru excelent. După cum sa menționat, înseamnă că toate elementele se completează reciproc și niciun element nu se remarcă mai mult decat trebuie.

Ce definește un vin grozav?

Un vin grozav este un vin bun care are cei 5 factori de mai jos:

  1. Caracter varietal remarcabil: Este important să rețineți soiul de struguri atunci când evaluați un vin. De exemplu, a avea un nas intens de stejar nu înseamnă calitate pentru un Pinot Noir. Cu toate acestea, fiind intens aromat, cu o delicatete sexy și o textură mătăsoasă s-ar califica.
  2. Intensitate Bună: O aromă intensă pe nas și pe paletă implică o bună concentrație de fructe în sticlă. Acest lucru poate rezulta doar din utilizarea strugurilor de înaltă calitate și supunerea unei metode riguroase de producție pentru a păstra caracterul varietal. Cum îți dai seama dacă un vin are o intensitate bună – Îi poți mirosi aroma în timp ce ții paharul la nivelul pieptului. La gust este dinamic și aromat.
    3. Complexitatea diferă de intensitate. De exemplu, un vin intens poate fi simplu (cu o singură aromă dominantă). Un vin complex te face să te gândești. Are straturi de arome și o gamă variată de arome. Aroma se schimbă odată cu trecerea timpului. Nu este unidimensional, plat și nici plictisitor.
  3. Un final lung este un bun indiciu al calității. Câte secunde rămâne vinul pe paleta după înghițire sau este scuipat. Multe vinuri superbe Bordeaux Grand Cru au finaluri care durează 30 de secunde, dar 15 secunde este un bun punct de referință pentru un vin grozav.

5. Reacție emoțională: Este captivant, te face fericit și, mai important, dornic să il mai adulmeci, o altă înghițitură.

Cuvinte finale:

Când judecați vinul in mod profesional, este corect să comparați vinul cu soiul său, să evaluați echilibrul elementelor sale și să nu fiți părtinitor de gustul vostru sau de preferința  de marcă. Te-aș încuraja să gusti vinuri unul lângă altul și pe nevazute (fără să vezi eticheta și fără să știi prețul). S-ar putea să fiți surprinși de modul în care unele vinuri la prețuri de zi cu zi ar putea rezista titanilor premium.

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart