7 Noțiuni de bază pentru servirea vinului și alegerea paharului

Noțiunile de bază privind servirea vinului, inclusiv sfaturi de la alegerea paharelor de vin potrivite până la turnarea vinului fără a vărsa . Unele dintre aceste sfaturi vor îmbunătăți chiar și aroma vinului.

Vinul este o băutură aparte. Servirea acestuia în diferite pahare poate schimba modul în care are gust. Acest ghid simplu își propune să vă ajute cu elementele de bază ale servirii vinului și ale alegerii paharului  pentru a vă asigura că vinul dvs. are gustul cel mai bun posibil.

Un pahar adecvat va face ca orice vin să aibă un gust mai bun

În 1986, Georg Riedel, un producător austriac de sticlă din generația a 10-a, a ieșit cu o linie de pahare de cristal la prețuri accesibile, numită Vinum. Linia a prezentat diferite forme de pahare pentru diferite tipuri de vin. A provocat multă confuzie.
Consumatorii erau obișnuiți să folosească doar un pahar de vin, iar linia Vinum părea să fie complet exagerată. Georg Riedel a avut o soluție inteligentă, a început să găzduiască „degustări de pahare de vin” pentru a demonstra diferența pe care o face.

Indiferent de motivele sale pentru  profit, Georg avea dreptate. Chiar și degustătorii de vin începători au observat o diferență între anumite pahare. Zece ani mai târziu, Georg a primit premiul Decanter Man of The Year pentru contribuția sa la lumea vinului.
Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să cumpărați întreaga linie de Riedel, Schott Zwiesel sau Zalto … înseamnă doar că ați putea dori să vă dați seama ce pahare de vin se potrivesc stilului dvs. de băut, deoarece vă va face gustul vinului mai bun. 

Aflați de ce anumite forme de pahare de vin sunt mai bune pentru anumite tipuri de vin decât altele. Folosiți aceste cunoștințe pentru a găsi cele mai bune 1 sau 2 forme de pahare pentru propria colecție de acasă.

2. Vinul are un gust mai bun servit ușor rece

Sper că ați experimentat deja cât de mult  difera gustul bauturilor precum  cafeaua, ceaiul sau sucul acidulat (Coca Cola caldă, cineva?) la diferite temperaturi. Aceeași ideologie se aplică și vinului. De asemenea, unele dintre aromele florale mai delicate din vinurile fine sunt complet acoperite la temperaturi prea reci sau se disipesc prea repede când vinul este prea cald.

  • VINUL ROȘU: are un gust mai bun atunci când este servit puțin sub temperatura camerei, între 12 ° C – 17 ° C (vinurile roșii ușoare precum Pinot Noir au un gust mai bun la capătul mai rece al spectrului)
  •  VIN ALB: are un gust excelent de la aproximativ 7 ° C – 14 ° C. (albul racoros pe partea rece și albul invechit in butoaie de stejar pe partea caldă)
  • VIN SPUMANT: Spumantele accesibile se descurcă excelent la 5 ° C – 10 ° C (serveste  șampania și spumantele  de înaltă calitate la temperatura vinului alb)

3. Perfectionează ritualul de a deschide o sticlă de vin

Tăierea foliei: buza de sus sau buza de jos?

Somelierii de vin tăie folia de la buza de jos. Aceasta este tradiția, deoarece foliile erau făcute anterior din plumb. De asemenea, această metodă are tendința de a reduce picurările rătăcite atunci când se toarnă la masă. Frezele de folie, pe de altă parte, sunt concepute pentru a tăia partea superioară a buzei. Tăierea buzei superioare este mai atrăgătoare din punct de vedere vizual și ideală pentru momentele în care vinul este expus (ca la o degustare de vin).

Unde să intepi dopul?

Întepati pluta ușor departat  de la centru. Este bine ca diametrul radial al viermelui („viermele” este partea spiralata  a deschizătorului de vin) să fie centrat, astfel încât să fie mai puțin probabila ruperea dopului .

Evitarea deteriorarii plutei

Este nevoie de aproximativ șapte ture pentru a introduce viermele în cel mai bun loc, deși deschizătoarele de vin variază. Practic, tirbușonul ar trebui să fie introdus în plută cu o tură mai puțin decât până la capat . Unele vinuri fine au dopuri lungi și puteți intra până la capătul tirbusonului .

4. Aproape orice vin roșu are un gust mai bine decantat.

Decantarea este singurul lucru pe care uităm întotdeauna să-l facem, care va îmbunătăți foarte mult aroma vinului roșu. Metoda clasică este de a turna vinul într-un ulcior de sticlă sau decantor de vin și lăsat să stea timp de aproximativ 30-45 de minute. Modul cel mai rapid este de a folosi un aerator de vin care decantează vinul aproape instantaneu. Cu excepția vinului roșu și alb foarte vechi, aproape niciun vin nu va fi afectat prin decantarea acestuia (inclusiv spumantul), așa că intrebarea este  „De ce nu?”!

Dacă cumpărați vin foarte accesibil (sub 40 RON) în mod regulat, nu este neobișnuit să simtiti miros de ou putred sau usturoi gătit. Acest lucru se întâmplă chiar și la unele vinuri fine. În ciuda aromei lor de sulf, aceste mirosuri nu provin din sulfiți și nici nu sunt rele pentru tine. Este o defecțiune minoră a vinului, care se produce atunci când drojdia de vin nu primește suficiente substanțe nutritive în timpul fermentării, adesea în timpul fermentațiilor mari la cantitate industrială. Decantarea unui vin ieftin va modifica adesea starea chimică a acestor compuși aromatici „ puturoși”, făcându-i mai plăcut.

5. Turnarea unei portii standard de vin

O sticlă de vin conține puțin peste 750 de mililitri , așa că este obișnuit să-l vezi porționat în cinci porții (5 x 150 ml). Din fericire, există multe restaurante din lume  care toarnă o porție generoasă de 180 ml , ceea ce este un gest frumos atunci când plătești la pahar.

Desigur, majoritatea paharelor pot fi umplute cu  mult mai mult. Un pahar tipic de vin roșu are aproximativ 500-750 ml . Spațiul din pahar este conceput pentru a tine aromele, așa că încercați tot posibilul să nu umpleți prea mult.

 

6. Cum sa ti un pahar de vin

Deci, acum că vinul este în pahar , cum ar trebui să te descurci cu forma lui ? Pare logic să apuci paharul de cupa de sus , dar asta inseamna ca  mâinile îți vor încălzi vinul, așa că ține-l de tulpină. Este într-adevăr strângerea de mână secretă a elitei vinului.

7. Cât timp se păstrează vinul după deschidere?

Majoritatea vinului nu va rezista  toată noaptea dacă sticla este lăsată deschisă. Iată câteva sfaturi pentru a păstra vinurile deschise mult mai mult:
1. Conservanții de vin sunt minunați, foloseste-i
2. Păstrați vinurile deschise în frigider (sau in frigiderul de vin dacă aveți unul!). Acest depozit frigorific va încetini orice dezvoltare a vinului, menținându-l în stare proaspătă.
3. Păstrați vinul departe de lumina directă a soarelui și de sursele de căldură (cum ar fi deasupra frigiderului sau cuptorului).

Stai informat!

Urmăriți-ne și abonați-vă aici pentru a primi cele mai noi informații și sfaturi din lumea vinului

Shopping Cart