Știai că…

Știai că… în 2011, Solo Quinta a câștigat cea mai importantă distincție acordată unui vin românesc? A luat Marele Premiu (cel mai bun vin alb sec din concurs) la Vinalies Internationales, cel mai important concurs internaţional de vin din Franţa.

Știai că… răcirea vinul îi diminuează dulceața?

Știai că… dacă un vin roșu devine prea cald, își poate pierde o parte din aroma fructată?

Știai că… cea mai mare colecție din lume de vin de calitate constă în peste 1,5 milioane de sticle de vin? Ea se află într-o piviniță din Mileștii Mici, Republica Moldova.

Știai că… în lumea antică, vinul era considerat monedă legală și universală? Grecii schimbau vinul pe metale prețioase, în timp ce romanii îl foloseau pentru a cumpăra sclavi.

Știai că… vinul are atât de mulți compuși organici, încât structura sa este considerată mai complexă decât serul sanguin?

Știai că… există aproximativ 10.000 de soiuri diferite de struguri de vin în întreaga lume?

Știai că… pieliţa reprezintă 7,7 % din boaba unui strugure ajuns la maturitate deplină?

Știai că… vinul numit “sângele taurului” este originar din nordul Ungariei şi datează din jurul anului 1552, când soldaţii din Castelul Eger, deşi depăşiţi numeric, au rezistat unui atac dur din partea turcilor, datorită rezervelor de vin?

Știai că… cea mai mare altitudine la care se cultivă vie este de 3111 metrii, la podgoria Altura Máxima, deţinută de  Bodega Colome din provincia Payogasta-Salta, Argentina?

Știai că… cel mai cultivat strugure din lume este Chardonnay?

Știai că… cercetătorii spanioli au descoperit că persoanele care consumă vin sunt mai puţin predispuse la depresii şi căderi nervoase?

Știai că… aproape 50% din dopurile de plută folosite pentru sigilarea sticlelor de vin sunt produse în Portugalia?

Știai că… Moet&Chandon, cunoscutul producător de Champagne, face parte din compania multinaţională LVMH, care cuprinde atât faimoasa casă de moda, Luis Vuitton cât şi brandul de cognac Hennessy?

Știai că… la capătul rândurilor de viţă de vie sunt plantate tufişuri de trandafiri pentru a preveni infestararea culturii cu mucegai?

Știai că… cea mai veche pivniţă de vinuri se găseşte pe epava navei Titanic?

Știai că… sticlele de vin cu dop din plută nu se depozitează niciodată vertical, ci orizontal, pentru a menţine dopul umed, astfel încât să nu se usuce şi să lase aer în sticlă?

Știai că… patrimoniul viticol din România măsoară 243.000 hectare, ceea ce reprezinta 2,4% din suprafata arabila a ţării?

Știai că… pe măsură ce îmbătrânesc, vinurile albe capătă o culoare mai puternică, în timp ce vinurile roşii îşi pierd din culoare?

Știai că… cea mai veche sticlă cu vin datează din anul 325 A.D. şi a fost găsită lângă oraşul Speyer, din Germania, într-un sarcofag roman?