Istoria Cognac-ului

Contrar aparentelor, coniacul nu este o inventie a francezilor, ci a olandezilor. In secolul 16, mari amatori de vin frantuzesc, marinari olandezii veneau in Franta pentru a cumpara sare, lemn si vin. Problema cu vinul era ca pana sa ajunga in Olanda, se acrea, astfel ca au inceput sa il distileze. Asa s-a inventat coniacul, in fapt numele de brandy vine de la cuvantul oladez “brandewijn” care inseamna vin ars.

Cum se fabrică?

Producatorii din regiunea Cognac au perfectionat metoda olandezilor si au inventat dubla distilare si invechirea in butoaie de stejar.

De pe la 1900 au aparut legile care reglementeaza productia coniacului, iar in prezent o multitudine de legi si organisme nationale au grija ca procesul de productie si depozitare sa se incadreze in norme stricte.

Astfel, coniacul se produce numai intr-o arie limitata si numai din 6 soiuri de struguri. Dupa cules struguri sunt bagati imediat la presa, iar in fermentatia mustului este interzisa folosirea de zahar si dioxid de sulf. Dupa fermentare se trece la dubla distilare, neaparat in alambic de cupru si neaparat la foc deschis, lucruri specificate de lege. Din a doua distilare se pastreaza doar „inima” distilatului, adica se arunca lichidul obtinut la inceputul si sfarsitul distilarii.

Coniacul astfel obtinut, se trece la invechirea in butoaie de stejar, stejar care trebuie sa fie doar din 2 soiuri crescute local. La invechit coniacul trebuie sa stea minim 2 ani, dar sunt producatori care pastreaza distilatul si 100 de ani!. Dupa perioada de invechire, coniacul se trece in damigene de sticla pentru a se opri invechirea, apoi se trece la amestecarea soiurilor pentru a se obtine blendurile cele mai reusite.

Calitatile oficiale ale coniacului conform cu „Biroul National Interprofesional al Coniacului”, sunt:

VS- very special sau 3 stele, unde cel mai tanar distilat din blend e invechit minim 2 ani

VSOP- very special old pale, unde cel mai tanar distilat are cel putin 4 ani

XO- extra old, unde cel mai tanar distilat are cel putin 6 ani, dar celelalte coniacuri din cupaj au o medie de aprox 20 ani

Cum se bea?

Pentru a descoperi toate aromele unui coniac bun, trebuie baut dintr-un pahar in forma de lalea, in care se toarna 20-25 ml de coniac, In primul rand se incalzeste paharul in palma timp de 8-10 minute pentru a elibera toate aromele, se miroase, se verifica culoarea, apoi se gusta cu inghitituri mici si se tine un pic pe limba.