Este bun vinul pentru noi! Sortarea faptelor de ficțiune
Vinul este bun pentru tine sau nu? Există nenumărate studii care avertizează și laudă vinul pentru beneficiile sale pentru sănătate, dar în ce parte ar trebui să aveți încredere?
Când vine vorba de vin și sănătate, există o mulțime de articole care plutesc acolo, care sunt puțin înșelătoare, de exemplu, luați acest titlu:
„Un pahar de vin roșu este echivalentul unei ore la sala de sport, spune un nou studiu”–Huffington Post, April 3, 2015
Din păcate, nu este adevărat. Să aruncăm o privire mai atentă la titlurile despre vin și sănătate și să sortam mitul de adevăr.
Un pahar de vin este egal cu o oră la sala de sport?
Acest titlu face trimitere la un studiu realizat în 2012, unde cercetătorul Jason Dyck a testat efectele unei substanțe chimice găsite în vin numită resveratrol pe șobolanii de laborator. El a descoperit că resveratrolul – ca un compus izolat – a îmbunătățit performanța generală a sănătății la rozătoarele sedentare.
Doza de resveratrol necesară a fost echivalentă cu 100-1000 de ori mai mare decât un singur pahar de vin! Dyke a concluzionat cu speranța de a efectua studiul asupra persoanelor cu diabet zaharat și probleme de sănătate cardiovasculară pentru a vedea dacă ar putea apărea aceleași rezultate. Scopul său este să vadă dacă resveratrolul poate ajuta persoanele cu afecțiuni severe care nu pot face exerciții fizice.
Oricum ar fi, beneficiile nu sunt într-un pahar de vin.
Vinul te poate ajuta să arzi grăsimi?
Posibil, dar numai anumite tipuri.
În februarie 2015, un studiu de la Universitatea de Stat din Oregon a legat un vin roșu rar de scăderea în greutate, dar trebuie făcute mai multe cercetări înainte ca acesta să poată fi dovedit a aduce beneficii oamenilor, în special sub formă de vin lichid.
Cercetatorii au hrănit un soi special de acid de vin, numit acid elagic, șoarecilor supraponderali. Rezultatele au arătat că consumul de acid a încetinit crearea de celule grase în ficat, ceea ce a îmbunătățit capacitatea șoarecilor de a arde grăsimi. Deși este o veste fantastică, o informatie al acestui studiu pe care majoritatea oamenilor au trecut cu vederea a fost tipul de vin utilizat.
Acidul elagic este prezent doar într-un singur tip de struguri, numit Muscadine Roșii, care crește doar în sud-estul SUA, în principal în Georgia. Cheia acestor informații este că majoritatea vinului Muscadine este produs într-un stil dulce, ceea ce neagă destul de mult beneficiile de slăbire.
Deoarece am fost curioși de subiectul acidului elagic, am decis să facem propria noastră cercetare și am constatat că vinurile îmbătrânite în stejar conțin și acid elagic. În timp ce aceste știri sunt promițătoare, nu există studii până în prezent cu privire la faptul dacă vinurile măcinate au sau nu același efect al celulelor adipoase. Am contactat omul de știință cheie care a realizat acest studiu. Sperăm să continue!
Vinul îmbunătățește sănătatea inimii la cei care fac mișcare?
Poate. Rezultatele de până acum sunt promițătoare.
Știri suculente pentru băutorii de vin care exerseaza în mod regulat, iar titlul ar putea avea ceva merit, dar deocamdată este neconcludent. Titlul provine dintr-un studiu lansat în 2014 realizat pe 146 de persoane în Republica Cehă pe parcursul unui an. Scopul studiului a fost de a vedea dacă vinul a crescut colesterolul HDL, „colesterolul bun”, ceea ce reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Conform studiului, nici vinul roșu, nici cel alb nu măresc HDL. Această concluzie învinge practic majoritatea cercetărilor anterioare până în prezent pe tema vinului și a sănătății cardiovasculare. Din fericire, studiul a revenit cu câteva vești promițătoare.
Când cercetătorul Milo Taborsky a aprofundat rezultatele, el a observat că subiecții care au lucrat de 2 sau mai multe ori pe săptămână și au băut vin roșu sau alb au avut atât o creștere a HDL, cât și o scădere a LDL, ceea ce a fost o știre uimitoare. Cu toate acestea, el a avertizat că sunt necesare mai multe cercetări cu noi grupuri de control pentru a verifica această concluzie. Deci, să așteptăm cu răbdare și să vedem cu ce vine!
Consumul de vin (roșu sau alb) cu moderare controlată îi poate ajuta pe cei care fac mișcare, dar sunt necesare mai multe cercetări.
Vinul roșu reduce tensiunea arterială și hipertensiunea arterială?
Vinul roșu nealcoolic da, dar vinul alcoolic nu.
Vinul roșu este considerat benefic pentru reducerea tensiunii arteriale timp de aproximativ 30 de ani, din păcate, singurul vin roșu care face acest lucru în mod concludent este cel fără alcool. În 2012, a fost lansat un studiu care a comparat modul în care ginul, vinul roșu și vinul roșu nealcoolic au afectat nivelul tensiunii arteriale la 67 de bărbați cu risc crescut de boli cardiovasculare.
Rezultatele au concluzionat că vinul roșu nealcoolic a redus semnificativ nivelul tensiunii arteriale la bărbați, comparativ cu celelalte grupuri.
Vinul are beneficii anti-cancer?
Poate. Este nevoie de mai multe cercetări!
Mai multe tipuri diferite de antioxidanți se găsesc în anumite vinuri care pot avea de fapt beneficii anti-cancer. Cele mai recente știri despre cancer au apărut în 2014 în Cancer Biology and Medicine, discutând rolul acidului elagic și al proprietăților sale anticancerigene.
„Acidul elagic exercită efecte preventive și terapeutice puternice împotriva mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancer de colon, cancer de sân, cancer de prostată, cancer de piele, cancer esofagian și sarcom osteogen” Progresul cercetărilor privind acțiunile și mecanismele anticarcinogene ale acidului elagic,, Cancer Biology and Medicine.
Deși toate acestea sunt vești cu adevărat uimitoare, acidul elagic se găsește numai în strugurii roșii muscadine, dintre care există doar 5000 de acri care cresc în mare parte în statul Georgia.
Deci, pentru a fi clar, EL nu se găsește în Cabernet, Pinot Noir, Malbec etc. Cu toate acestea, după ce am făcut câteva săpături, am constatat că acidul elagic se găsește și în butoaiele de stejar! Pe baza cercetărilor noastre superficiale, neexaminate profesional, un pahar și jumătate din orice vin inbatranit in stejar ar putea conține suficient din acest acid special pentru a opri formarea celulelor canceroase. Cu toate acestea, până acum nu au existat cercetări care să demonstreze acest lucru … încă!