Echipa

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ECHIPA DIN SPATELE STICLELOR

Vinul se defineşte în legătură cu mâncarea şi viceversa. Someleria nu înseamnă doar a prezenta un vin, ci presupune realizarea unor conexiuni între vinuri şi gastronomie, întrucât aromele unui vin pot fi potenţate dacă asocierea vin-mâncare este făcută corect. O asociere corectă ascunde în spate cunoştinţe ample nu numai despre vinuri, dar şi despre feluri de mâncare, tehnici de gătit, îmbinări de arome şi proporţii,  într-un cuvânt: echilibru.

vlad muresan - culturavinului.roVlad Mureşan

Unul dintre cei mai cunoscuti somelieri din Romania, apreciat pentru profesionalismul cu care îşi conduce întreaga activitate legată de lumea vinului şi admirat pentru pasiunea pusă în cuvinte când spune povestea vinului la numeroasele degustări din ţară, Vlad Mureşan începe să fie asociat tot mai des cu gastronomia, în special după participarea sa la Masterchef Romania, în 2013.

Pentru Vlad Mureşan, mâncarea, gătitul, bucătăria, cu toate au povestea lor, aparte, dar care nu e departe de cea a vinului. Acestea se îmbină armonios, se împletesc într-o aventură ce trebuie trăită şi experimentată cu multă încredere şi devotament. Mâncarea are pentru el un drum similar cu vinul pentru că o caută, o încearcă, o savurează, o analizează, vorbeşte cu şi despre ea.


radu ilea - culturavinului.roRadu Ilea

”Adu-mi repede un pahar de vin ca să-mi împrospătez mintea, pentru ca mai apoi să pot spune ceva înţelept…” Somelierul se aseamănă cu vinul, el are o personalitate aparte,  uşor de remarcat prin prezenţa distinsă şi spirituală, delicată şi puternică în acelaşi timp. Plin de savoare, dulce, dar și sec atunci când este cazul, astfel poate fi caracterizat maestrul vinului.

În ceea ce mă priveşte, aplecarea meticuloasă asupra detaliilor şi dorinţa de a înfăptui fiecare lucru aproape de perfecţiune, sunt regulile după care îmi desăvârşesc cariera. La baza cărţii mele de vizită stă o experientă de 10 ani în domeniu, premiile și distincţiile obţinute în tot acest timp şi nu în ultimul rând, orele de studiu și seriozitatea pentru muncă pe care o fac cu multă pasiune.

“Unul dintre dezavantajele vinului este că acesta îl face pe om, să-şi confunde cuvintele cu gândurile.” Samuel Johnson


catalin pacurar - culturavinului.roCătălin Păcurar

În context social vinul este o băutură care unește oamenii.

Conform moralității populare „numai bețivul bea singur”, ceilalți cinstesc vinul cu oamenii, de dragul oamenilor. Toate obiceiurile și ceremoniile sunt însoțite de cinstirea vinului ca parte a ospitalității, ospitalitate realizabilă doar cu ajutorul nostru, al celor din domeniul ospitalității, purtători ai ospitalității. Prilej de cinstire a unui pahar de vin poate fi orice: intrarea unui om în gospodăria altuia, întărirea relațiilor de rudenie, de prietenie, stabilirea unor noi relații, discutarea unor probleme, căutarea soluțiilor, limpezirea sau depășirea vechilor supărări, elaborarea înțelegerilor, finalizarea unei activități și multe altele intră în acest repertoriu. Vinul se cinstește, întîi de toate, cu oamenii cunoscuți, dragi, cu cei, care predispun la o stare sufletească deosebită.

De mai bine de 5 ani în domeniul vânzării vinurilor și spirtoaselor pun la dispoziția clienților toate cunoștințele mele acumulate ca și ing. viticol și somelier.


1aura stanciu - culturavinului.roLaura Stanciu

Se spune că şcoala îţi deschide porţile spre viitor. În cazul meu, şcoala m-a facut să îmi descopăr o mare pasiune şi anume lumea vinului. O lume bogată și complexă, plină de taine ce aşteaptă să fie descoperite, de arome uimitoare și povești ce nu se sfârşesc niciodată. După finalizarea studiilor în domeniul horticol, am decis să îmi continui drumul în industria ospitalieră, îmbrăţişând cu ochii închişi si cu mare drag chemarea meseriei de somelier, fiind fascinată de povestea din spatele fiecărei sticle de vin.

O meserie captivantă și interesantă, din care în fiecare zi am câte ceva de învăţat și pe care o voi practica cu mândrie. Pentru că de ceea ce faci din pasiune nu te vei sătura niciodată.

“Wine makes every meal an occasion, every table more elegant, every day more civilized.” Andre Simon


lucian balea - culturavinului.roLucian Balea

Se spune că, “cei şapte ani de acasă“, creionează permanet caracterul, comportamentul și dezvoltarea unei persoane. Dar dacă la aceşti şapte ani mai adăugăm câţiva, asemeni unei reţete? Apoi presărăm un mediu bogat în cunoştinţe ospitaliere şi de restauraţie, aproximativ doi părinţi pasionaţi de acest domeniu şi lăsăm să “crească”. În circa 25 de ani obţinem o persoană pasionată de industria ospitalieră ,de gastronomie şi implicit de “cultura vinului”, încununând această reţetă de success cu maiestoasa şi nobila meserie de somelier.

Fiind insuflată dragostea pentru această sferă “persoana” posedă în continuare o sete de cunoaştere şi izul unei perfecţionări continuă.


 

 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ECHIPA DIN SPATELE FARFURIILOR

Mâncarea se defineşte în legătură cu vinul şi viceversa. Gastronomia nu înseamnă doar mâncare.

Faimoasa replică din “Avarul” lui Molière: “Trebuie să mâncăm pentru a trăi, nu trebuie să trăim pentru a mânca” este parţial valabilă pentru un chef al zilelor noastre. Un chef al secolului XXI va căuta cu siguranţă calitatea în defavoarea cantităţii, dar şi plăcerea de a degusta, de a împărtăşi cu cei dragi o experienţă culinară specială. Echipa Cultura Vinului promovează astfel un concept care vorbeşte despre plăcerile simple ale vieţii, regăsite într-o farfurie simplă, dar echilibrată, cu arome îmbinate corect şi o textură perfectă, alături de un vin sau un spumant atent selecţionate.

 

vlad - culturavinului.roVlad Mureşan

Vlad Mureşan descoperă bucătăria treptat, de-a lungul unui proces de maturizare ce solicită multă încredere în sine, abandonarea oricărei frici de a greşi, îndrăzneală, rigurozitate, perseverenţă, recunoaşterea şi asumarea greşelilor. Plăcerea de a recunoaşte greşeala şi de a încerca să o repari, luând-o de la capăt, devine astfel unică în bucătărie.

Orice pasionat al bucătăriei va înţelege dimensiunea spirituală adusă de povestea lui Vlad Mureşan. Memoria senzorială aduce la suprafaţă amintiri, gusturi, arome de mult uitate, într-un joc mozaical unic de reconstrucţie a gustului şi aromelor. Prin simplul gest de a pune pe masă pâine şi mâncare preparate cu pasiune şi dragoste, Vlad Mureşan încearcă să aducă aproape de noi plăcerea de a găti şi împărţi cu cei dragi, bucuria de a dărui, dragostea pentru ceea ce e bun şi frumos.


ionut lupu - culturavinului.roIonuţ Lupu

Talent, creativitate, profesionalism.

Deja popular printre cunoscători, personaj ce prinde contururi tot mai definite în peisajul gastronomiei din Romania, Ionuţ Lupu este un profesionist desăvârşit pe care îl descoperi în spatele unor farfurii ce surprind prin rafinament, proporţii, echilibru şi aromă. Carisma şi energia sa debordantă sunt o pată de culoare şi de creativitate, transpuse fără îndoială  în ceea ce găteşte de fiecare dată. Prin Top Chef Romania 2013, unde a fost finalist, Ionuț  Lupu a devenit mult mai vizibil pentru fani, câştigând în fiecare zi admiraţia lor, dar şi respectul colegilor de breaslă.

Ionuţ Lupu şi-a început cariera în Braşov, acolo unde a terminat şcoala, angajându-se imediat după liceu ca bucătar într-un restaurant braşovean. A descoperit bucătăria în liceu, ajungând în acest domeniu printr-o pură întâmplare. Se consideră un autodidact, care a învăţat mult din toate locurile în care a lucrat, construindu-şi singur propriul drum, stil şi tehnică de lucru, susţinute toate de un talent aparte. Bucătăria este o provocare pentru Ionuţ. Îi place să încerce, să se depăşească, să caute combinaţii inedite şi să surprindă. Îi place să gătească peşte şi fructe de mare şi admiră rafinamentul bucătăriei franţuzeşti. Dacă aveţi ocazia, nu rataţi şansa de a încerca un mousse de ciocolată ce poartă amprenta Ionuţ Lupu.

Încercaţi o marcă a talentului în bucătărie, alături de Chef Ionuţ Lupu.


razvan oana - culturavinului.roRăzvan Oană

Nu e meşteşug a găti mâncare, ci e meşteşug a o potrivi – îmi zicea adesea bunica în timp ce masa se umplea cu bucate alese aşa cum numai ea ştia să pregătească plachie, scordolea sau ştiucă umplută. Tot un preparat specific Deltei am ales şi pentru preselecţia Masterchef, piureul de ciulini de baltă ce flanca glorios ficatul de ştiucă în filé de zargan alături de sosul de usturoi.

Permiteţi-mi să vă fac cunoştinţă cu bogăţiile autohtone, să vă îmbii cu orginalitatea preparatelor şi împreună să plecăm în căutarea timpului pierdut, timp în care într-o lingură de stoarceag era concentrată esenţa unei zile însorite de vară, departe de arşiţa oraşului, pe malul mării, cu picioarele cufundate în nisipul fin, în timp ce norii luau forme ce numai mintea unui copil le putea desluşi.


alex hora - culturavinului.roAlex Hora

“Dacă suma tuturor pasiunilor s-ar numi talent, atunci propoziția Alex=Masterchef, este adevărată!”

Ajuns foarte popular în întreaga țară, datorita participării la editia a II-a a concursului Masterchef, unde a obținut locul 2 în finală, Alexandru a dat dovadă de foarte multă creativitate și inventivitate, duse până la perfecțiune, aviditate și curiozitate despre tot ce se poate știi în domeniul gastronomic și… toate acestea, condimentate bine cu o mare doză de pasiune! Caracterizat de chef Cătălin Scărlătescu, ca fiind: “o mână de fier, priceput și lider desăvârșit, la care primează ordinea”. Alexandru doar asta iși dorește: să gătească, inspirat din toate bucătăriile lumii, dorind să surprindă de fiecare dată prin rafinamentul și aromele preparatelor sale.

Și-a câștigat respectul și admirația tuturor celor care au urmărit emisiunea “Serviți, vă rog”, unde a participat în această vară. Fiind foarte indragit de public, este invitat la multe evenimente, unde alături de fosti colegi de la concursul Masterchef, își pune în aplicare imaginația sa innegalabilă în arta gătitului. Sărbătoarea IQUEST, Festivalul Penninsula Cluj, aniversarea echipei de baschet feminin U Cluj, sunt doar câteva dintre acestea. Piept de pui umplut cu brânză de capră și verdețuri, în crustă de muguri de pin și migdale cu sos de cafea. Supă cremă de cartofi, înnobilată cu fenel, cu crutoane de pâine.

Ciorbă de miel. Dovlecel umplut și turte din brânză mascarpone și brie. Acestea sunt doar o mică parte din rețetele cu care a reușit să impresioneze și pe care merită să le incercați și cu siguranță nu veți regreta!


mihai toader - culturavinului.roMihai Toader

Mihai Toader este ocupantul locului III al emisiunii “Masterchef” de la PRO TV, din 2013. Deşi a urmat o facultate economică, pasiunea pentru mâncăruri fine şi plăcerea gusturilor rare l-au adus în faţa telespectatorilor ce iubesc arta culinară şi competiţia. Datorită talentului pentru gătit şi dedicării în prepararea unor reţete deosebite, Mihai a reuşit să convingă exigentul juriu al emisiunii. Mihai Toader are imaginaţie, foloseşte arome şi culori care desăvârşesc preparatele pe care le realizează cu mult suflet şi sinceră bucurie.

Mâncărurile pe care le oferă sunt unele speciale, amestecuri inspirate de gusturi, arome, culori, prezentate într-un mod deosebit, proaspăt, abordând stilul fusion.

La 24 de ani, Mihai speră să realizeze o carieră de succes în domeniul culinar.


victor nemes - culturavinului.roVictor Nemeş