de somelier

PROGRAME CERTIFICATE DE MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECȚIEI SOCIALE PERSOANELOR VÂRSTNICE ȘI DE MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE CERTIFICAT DE AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU CALIFICĂRI – A.N.C.

Vlad Mureșan este formator al Lira Cop Creative, furnizor autorizat de cursuri și programe de formare profesională a adulților, acreditat de către A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări), conform Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 republicată. Inițiază programul de formare profesională pentru ocupația de SOMELIER, adresat persoanelor dornice de a cunoaște tainele vinurilor.

Lectorii sunt de specialitate, cu o vastă pregatire în domeniu.

Condiții de acces:

  • copie certificat de naștere;
  • copie act de identitate;
  • copie diplomă studii (minim 8 clase);
  • copie certificat căsătorie (dacă este cazul);
  • adeverință medicală tip.

Programul cursului pe zile:

Ziua I


  1. Deschiderea Cursului;
  2. Clasificarea distilatelor;
  3. Ce este somelierul?
  4. Degustarea diferitelor arome întâlnite la vinuri.

Ziua II


  1. Teoria examinării organoleptice;
  2. Regiuni viticole ale României;
  3. Ce este vinul? – Drumul vinului din vie în sticlă;
  4. Prezentarea unui soi – Fetească Regală / Fetească Albă.

Ziua III


  1. Regiuni viticole ale lumii;
  2. Tipuri de butelii, pahare, dopuri;
  3. Prezentarea unui soi – Cramposie / Riesling.

Ziua IV


  1. Citirea etichetei;
  2. Brandurile / Ambalare;
  3. Prezentarea unui soi – Tămăioasa Românească / Muscat Ottonel.

Ziua V


  1. Vinurile efervescente;
  2. Sabrarea unei sticle de vin spumant;
  3. Fraparea vinurilor efervescente;
  4. Degustare – Spumant metoda tradițională / metoda charmant.

Ziua VI


  1. Tigarile din foi;
  2. Servirea tigarilor din foi;
  3. Prezentarea unui soi – Chardonnay / Sauvignon Blanc.

Ziua VII – cu participarea unui reprezentant Moet & Hennessey


  1. Temperatura de servire a băuturilor;
  2. Băuturile distilate;
  3. Servirea coniacului – Hennessey;
  4. Prezentarea unui vin – ROSE.

Ziua VIII


  1. Cafeaua;
  2. Apa;
  3. Decantarea vinului;
  4. Prezentarea unui soi – Fetească Neagră / Pinot Noir / Merlot.

Ziua IX


  1. Vizită la PRODUCĂTOR.

Ziua X


  1. Întocmirea meniurilor;
  2. Vinurile dulci – Cadarisima  / Ice Wine;
  3. Prezentarea unui soi – Cabernet Sauvignon / Syrah;
  4. Prezentarea unor vinuri în cupaje – albe și roșii.

Ziua XI


  1. Examen.

 

somelier